İsrail´de yeni Knesset yemin etti

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Netanyahu’ya yeni hükümeti kurması için yetki verdi

Dünya
6 Şubat 2013 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres 120 milletvekilinden 82’sinin tavsiyesi üzerine 2 Şubat cumartesi akşamı İsrail Başbakanı Netanyahu’ya yeni hükümeti kurması için yetki verdi.

Netanyahu yeni hükümetin başlıca üç görevini şu şekilde sıraladı; dengeli fakat sıkı bir bütçe hazırlanması, vatani görevin herkesçe eşit paylaşımını öngören adımlar atılması ve Filistinlilerle diplomatik görüşmelerin yeniden başlaması. Netanyahu, hükümeti kurma yetkisini almasının hemen ertesi günü Yesh Atid (Gelecek Var), Bayit Yehudi (Yahudi Evi) ve Şas ile ardından pazartesi günü ise UTJ (Birleşik Tora Yahudiliği) , Hatnuah (Hareket) ve Kadima partileriyle bir araya geldi. Aynı gün Netanyahu Arap partilerle de bir araya gelerek, onları muhalefette olacaklarına rağmen temsil edeceğine ve tüm İsrail halkının olduğu gibi İsrailli Arapların haklarını da gözetmeye söz verdi.

Netanyahu herkesin başbakanı olacağını söylerken özellikle Arap toplumunun gelişmesine çok önem vereceğinin de altını çizdi. Bu arada partiler arasında tartışmalar ve atışmalar baş göstermeye başladı. Şas Partisi, Bayit Yehudi Partisi’ni, askerliğin ultra-Ortodokslar tarafından da yapılması gerektiğini savunduğu için kınadı. Şas, Bayit Yehudi geri adım atmazsa muhalefette kalabileceğini ve partisine oy verenleri yine de temsil etmek için bir yol bulacağını söyledi. Hatnua Partisi iddialara göre sadece Tzipi Livni’ye ülkenin diplomatik girişimlerinde sorumluluk verilirse koalisyona katılacağını söyledi. Kadima ise Netanyahu’nun altını çizdiği konuların dışında orta sınıfın ve alt sınıfın sorunlarının çözülmesi için adımlar atılması gerektiğini dile getirdi. İsrail Başbakanı’nın hükümeti kurması için 28 günü var. Eğer bu süre içinde başarılı olamazsa Peres ona iki haftalık bir uzatma süresi verebilir veya hükümeti kurması için bir başka parti liderini yetkilendirebilir.

 

BENNETT’TEN İLGİNÇ TEKLİF

Yahudi Evi Partisi lideri Naftali Bennett haftasonu tatilini uzatmak istiyor. Pazar gününü ücretli izin gününe çevirmek isteyen Bennett cuma gününü ise yarım iş günü haline getirmek istiyor. Okul günlerinde de ayarlamalara gidilecek. Bu yolla kadınların çalışma hayatına daha fazla entegre olmaları ve Şabat kurallarına uygun davranan dindar kesimin, pazar günleri İsrail’in kültürel ve sosyal aktivitelerinden yararlanmaları hedefleniyor.