ORİT HABİP’le PEACE-LOVE-ZUMBA

Spor yapmayı seviyorum. Bir başıma aletlerle saatlerce çalışmak yerine Zumba® yaparak kalori yakmaktan keyif alıyorum. Hem egzersiz yapmış oluyorum hem de bolca terleyip, dans edip günün stresini de atabiliyorum. O kadar keyif aldım ki bu spordan spor salonundaki dersler bana yeterli gelmemeye başladı. Daha uzun süreler Zumba® yapabilmek için lisans eğitimlerine katılmaya başladım. Katıldığım eğitimlerden birinde kıpır kıpır, gözlerinden enerji taşan, güler yüzlü Orit Habip ile tanıştım. Bugün Orit’le keyifli bir ZUMBA® söyleşisi yapacağız

Cella BENCUYA BONOFİYEL Yaşam
6 Şubat 2013 Çarşamba

Bir spor dalı ile tanıştın ve bir anda kariyerin farklı bir yöne gitmeye başladı. Biraz seni tanıyabilir miyiz? Orit Habip kimdir?

43 yaşındayım. Evliyim, iki çocuğum var. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunuyum. Pedagojik formasyonum var. 20 sene kadar yuva öğretmenliği yaptım. Şimdi de bireysel spor antrenörlüğü sertifikamı aldım. Zumba® dersleri veriyorum. Başlangıçta anaokulundaki öğrencilerime çocuklara yönelik olan Zumbatomic® dersleri veriyordum. Ama ikisini bir arada yürütmek zor gelince okuldan ayrıldım.

Zumba’yla tanışman nasıl oldu?

Her zaman spor yapıyordum. Gittiğim spor kulübünde Zumba® dersleri vardı onlara katılıyordum. Derslerdeki enerji beni çok etkiliyordu. O hevesle salsa dansına merak sardım. Eşimle birlikte dans derslerine başladık. Hem özel hem grup dersleri aldık. İyi dans edebiliyor olmak Zumba® yaparken hareketleri daha kıvrak ve estetik yapabilmeme yardımcı oldu. Hiç öğretmenlik fikri yoktu aklımda, iki günümü dolu dolu Zumba® ile geçireyim diye düşünerek Türkiye’de açılan ilk lisans eğitimine katıldım. Önce arkadaş gruplarında özel derslerle başladım. Sonra da şimdi çalıştığım Club Sporium’da ders vermeye başladım.

Kişisel anlamda bu spora başlamanın ne faydasını gördün? Senin hayatını nasıl etkiledi?

Hayatımı çok hareketlendirdi. Artık ayrıca spora gitmeme gerek kalmıyor. Ailemle olan ilişkilerimize de çok iyi geldi. Oğlum tanıtım afişlerimi tasarlıyor. Duyurularımı hazırlıyor. Kızım evde benimle koreografilerimi çalışıyor. Koreografiyi hazırlamak için şarkıları defalarca dinleyip, pek çok kez tekrar etmek, çok çalışmak gerekiyor. Eşim derslerime geliyor, bütün bu eğitimlerde bana maddi ve manevi destek veriyor. Çok yüksek bir enerjisi var Zumba® yapan insanların. Mutlu oluyorum. Dünyanın her tarafında arkadaşlarım oluyor. Kendimde bilmediğim özelliklerimi keşfediyorum. Liderlik yanım ortaya çıktı. 

Önümüzdeki günlerde İstanbul’da yapılacak olan bazı lisans eğitimlerine ev sahipliği yapıyorum. Daha çok kişinin lisanslı eğitmen olmasını istiyorum. Bunu bir rekabet olarak değil takım işi olarak görüyorum. Ne kadar çok kişi olursak o kadar yayılıyor bu spor ve o kadar enerjisi büyüyor.

Zumba® nerelerde ve ne amaçla yapılıyor?

Artık sadece spor salonlarında kalmıyor. Farkındalık geliştirmek için pek çok yerde yapılabiliyor. Geçtiğimiz yaz Yıldırımspor Kulübü’nde kalabalık bir ders yaptık. Burgazada Tatil Evi çocuklarıyla birlikte yine keyifli bir ders yaptık. Gönüllü olarak birçok sosyal sorumluluk projesinde yer alıyorum. Geçtiğimiz yaz İzmir’de ALS hastalığına dikkat çekmek için bir grup eğitmen arkadaşla bir ders gerçekleştirdik. Meme kanserine farkındalık geliştirmek için İstanbul’da dans ettik. 10 Şubat 2013 tarihinde sabah saat 10.00’da Belgrat ormanında  ‘Kadına Şiddete Hayır!’ kampanyasına destek olmak için ‘1 Billion Rising’ Türkiye ayağı olarak dans edeceğiz.

Şirketlerde ekip birlikteliği geliştirmek, motivasyonu arttırmak için Zumba® dersleri yapılıyor. Çocuklar için doğum günü partilerinde eğlence olarak yapılıyor. Kişinin vücudu esnekleştikçe hayata bakışı da esnekleşiyor. Çocukların liderlik becerisi, koordinasyon, konsantrasyon becerisini geliştiriyor.

Zumba® Instructor (lisanslı eğitmen) olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?

Zumba Fitness® lisans vermek için herhangi bir ön koşul aramıyor. Büyük bir şirket var arkamızda. Buna gönül vermiş olan herkes lisans eğitimlerine katılabiliyor. Üye olduktan sonra düzenli olarak eğitim videoları ve yeni koreografiler yolluyorlar. Ancak bunu yapacak kişilere, bir spor eğitmenliği sertifikasına sahip olmayı da öneriyorlar. Bu kişinin kendi inisiyatifine kalmış bir şey. Ben ACE Personal Fitness Trainer Sertifika’sı aldım. Böylece hem tüm kas gruplarını tanıdım, hangi hareketlerle hangi kasları çalıştıracağımı öğrendim, hem de ilk yardım eğitimi aldım. Sınıfta bir sakatlık olması durumunda nasıl müdahale edeceğimi biliyorum.

Zumba’yı başarılı bir spor yapan özellik nedir? Zayıflamaya ve kişisel sağlığa nasıl bir katkısı olabilir?

Zumba® dersleri genellikle bir kulüpteki en kalabalık derslerden oluyor. Kadınlar çoğunlukta ama erkekler de katılıyor. İçeride dersi yapanlar kadar kalabalık bir grup da seyircisi oluyor bu dersin. Spor salonlarına uzak birçok kişi Zumba® sayesinde harekete geçiyor. Müzikler çok canlı, karışık koreografiler yok, eğitmene bakarak yapılıyor. Koşu bandında dakikaların geçmesini beklemekten daha eğlenceli oluyor.  İnterval bir egzersiz, nabız atışı bir yükseliyor, bir düşüyor. Hareketleri ne kadar daha büyük yaparsa kişi o kadar fazla kalori yakmış oluyor. Bir saatlik bir derste 400-1000 kalori arasında yakılabiliyor.

Daha önce Zumba® yapmamış, ilk kez derse girecek kişilerin bilmesi gereken ipuçları nelerdir?

Hiçbir şey bilmeye gerek yok. Bu ders herkes için. Dans geçmişi gerektirmiyor. Ben eğitmen olarak doğru adımların ne olduğunu aktarıyorum onlara, herhangi bir rahatsızlıkları varsa ne önlem almaları gerektiğini söylüyorum. Onun dışında herkes eğitmene bakarak istediği şekilde kendi yapabildiği kadarıyla hareketleri yapabilir. Sadece müziğe kendinizi kaptırın ve eğlenmeye bakın.

Yakınımızda bir Zumba® dersi olup olmadığını nerden bilebiliriz?

Resmi internet sitesine girdiğinizde yakınınızdaki dersleri arayabileceğiniz bir arama motoru var. www.zumba.com adresinden size en yakın dersi bulabilirsiniz.

 

  SANDALYENİ   

   KAP GEL! 

Spor salonlarında en kalabalık, neşeli, enerji dolu görünen dersler hep Zumba® oluyor. Nedir bu Zumba®?

Shakira’nın dans koreografilerini hazırlayan dans öğretmeni Beto Perez tarafından geliştirilmiş bir egzersiz programı aslında. Kıpır kıpır müziklerle, ağırlıklı olarak Latin danslarından ilham almış bol kalori harcatan bir dans-fitness programıdır. Çok büyük bir dans bilgisi ve yeteneğine ihtiyaç yok. Menege, regatoni batchata, salsa, flamenko, oryantal gibi farklı dans türlerinin adımları kullanılıyor. Farklı ihtiyaçlara göre çeşitleniyor.  Ben çocuk gruplarıyla da çalıştığım için 4-12 yaşa uygulanan Zumbatomic® lisansını Hollanda’da bir eğitimde alarak başladım. Hayatını aktif geçirmek isteyen yetişkinler, ileri yaş grubu insanlar, hafif rahatsızlıkları olan kişiler için temposu hafifletilmiş, hafif ağırlıklar kullanarak yapılan kasları sıkılaştırmaya yönelik ve suyun içinde yapmaya yönelik çeşitleri vardır. Bir de en yeni çeşidi ZumbaSentao®. Ben bunun lisansını da Danimarka’da bir eğitime katılarak aldım. Ve şu anda Türkiye’de lisanslı olarak bu dersi veren ilk ve tek eğitmenim.

Ne farkı var bu dersin?

ZumbaSentao® dört bacaklı ve kolları olmayan sandalye eşliğinde yapılıyor. Kendi vücut ağırlığını kullanarak sandalyeyle birlikte yapılan koreografilerle kas gücünü ve dayanıklılığı arttırmaya yönelik bir ders. Çok fazla dans etmek istemeyen kişiler için dans kısmı biraz daha hafifletilmiş bir egzersiz türü oluyor.