Hitler’in dönüşü en çok satanlarda

Almanya’da Timur Vermes tarafından yazılan ‘Er Ist Weider Da (Hitler’in dönüşü) adlı komedi niteliğindeki roman, 360,000 kopya satarak en çok satanlar listesine girdi

Kültür
6 Şubat 2013 Çarşamba

 

 

 

 

Kitapta, Nazi diktatörü 30 Nisan 1944’te sığınağında intihar etmek yerine derin bir uykuya dalıyor ve 66 yıl sonra  yaşlı bir adam olarak 2011’in Almanyası’nda her şeyden habersiz uyanıyor.

Kitap, komedi unsurunu,  yaşlı Hitler’in günümüz Almanya’sında sokağa  çıkıp göçmen Türkler’den futbolcu Alman çocuklara ülkede yaşayan farklı insanlar ile yaptığı diyaloglara dayandırıyor.

 

Kitap her ne kadar en çok satanlar listesine Hitler ile alay eden tarzı ile girmiş olsa da bazı eleştirmenlerin ve ünlü Alman dergisi Stern’in eleştirilerinden kurtulamadı.

 

Dergi, kitabı şeytani bir adamın işlediği suçları bayağılaştırmak olarak eleştirirken,  bir Hitler uzmanı olan gazeteci Daniel Erg de kitabı kaba saba bir komedi olarak niteledi.