Almanya 1944’te katledilen 642 sivil için dava açtı

Almanya, II. Dünya Savaşı’nın en karanlık yıllarında işgal altındaki Fransa’da, Nazilerin önce makinalı tüfek ile ayaklarına ateş edip ardından benzinle canlı canlı yakarak öldürdükleri 642 kurban için yeniden dava açtı.

Kültür
4 Şubat 2013 Pazartesi

Alman savcılar katliam sırasında 18 ya da 19 yaşında olan Nazi faillerin bugün bazılarının yaşadıklarını ve 87 -88 yaşlarında olduklarını belirterek, şüphelilerin kanun önüne çıkartılması için çok az zaman kaldığını söyledi.

Dava ile ilgili olarak Almanya, hala yaşayan tanıklar ile görüşmek için 69 yıl önce olayın olduğu  Fransız kasabasına bir soruşturma ekibi gönderdi.

 

Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 642 sivilin katledildiği Fransa’nın Oradour-sur-Glane kasabasındaki katliamın faillerinin izi eski Doğu Alman gizli polisi Stasi’nin arşivlerinin Alman makamlarına açılması sonucu bulundu.

 

Naziler bu katliamı Fransız direniş örgütü tarafından kaçırılan bir Alman askerinin intikamını almak için yapmışlar ve yakalayamadıkları direnişçiler yerine onları koruduklarını sandıkları sivilleri öldürmüşlerdi.

 

Soruşturmanın ayrıntılarını dünyaya açıklayan Der Spiegel Dergisi web sitesinde yayınladığı yazıda eski Doğu Alman polis arşivinde ortaya çıkan belgelerde katliamdan evvel görevli Nazi subayın “Bugün kan bir nehir gibi akmalı” sözlerinin yer aldığını yazdı.