Suriye Esad kuvvetleri İsrail’i tehdit etti

30 Ocak Salı günü erken saatlerde İsrail jetlerinin Suriye’nin başkenti Şam yakınındaki bir askeri tesisi bombalamasının ardından Esad kuvvetlerinin tepkisi sert oldu. Ordu yaptığı açıklamada, İsrail hava kuvvetlerinin Suriye hava savunma sistemini test ettiği belirtilerek İsrail milliyetçiliği ile savaşın sonsuza kadar süreceği söylendi.

Dünya
1 Şubat 2013 Cuma

İsrail’in, Esad kuvvetlerinin kontrolü altındaki başşehir Şam yakınındaki askeri hedefe saldırısının ardından vurulan yerin ne olduğu konusunda çok değişik spekülasyonlar yapıldı.

 

ABD kaynakları, İsrail uçaklarının  hedefin üstünden geçmeden alçak irtifada  sınırdan girip güdümlü füze ile vurduğu hedefin Hizbullah milislerine giden askeri bir konvoy olduğunu iddia etti.

Esad yönetiminin genel kurmayı tarafından yapılan açıklamada vurulan hedefin batılı istihbarat kaynaklarının iddia ettiği gibi bir konvoy değil askeri bir laboratuvar olduğu iddia edildi.

 

Olaydan sonra  Esad kuvvetlerinin Şam’ı koruyan hava savunma birlikleri tam bir alarma geçerken, görgü tanıkları İsrail savaş uçaklarının Suriye sınırı yakınında devriye gezdiğini söylediler.

 

Öte yandan ABD Dışişleri Sözcüsü basına yaptığı açıklamada Esad yönetimini uyararak Suriye’nin Lübnan’daki Hizbullah örgütüne silah transferinin Ortadoğu’daki gerilimi daha da arttıracağını söyledi.