İsrail´de sanat: Mesika ve Applefeld

Miri Mesika Çince söylüyor, Aharon Applefeld Booker Ödülü listesi nde

Kültür
30 Ocak 2013 Çarşamba

Miri Mesika Çince söylüyor

İsrailli şarkıcı Miri Mesika’nın ünlü bir Çin müzisyeni ile Çince düeti, Çin’in yeni yılı gecesinde Beijing televizyonunda yayınlanacak. Prestijli bir gala niteliğindeki programın Çin’de 100 milyon kişi tarafından izlenmesi öngörülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Çin’de çekimleri yapılan ve her yılbaşı gelenekselleşen program Miri Mesika’nın düeti ile birlikte İsrail’in Çin Elçisi Matan Vilnai’nin kısa bir konuşmasını da içermekte.

BTV’nin bu programı Çin yeni yılının en popüler televizyon programı sayılmakta. Bin kişilik bir seyirci kitlesi önünde çekimleri yapılan bu programın 11 Şubat günü yayınlanacağı belirtildi.

 

 

 

 

Aharon Applefeld Booker Ödülü listesi nde

İsrailli yazar Aharon Applefeld kurgu roman dalında uluslararası edebiyat ödülü Booker’in 10 kişilik aday listesine seçildi. İngiltere’nin en saygın edebiyat ödülü olan Booker, genelde İngilizce kaleme alınmış veya İngilizceye çevrilmeye müsait romanlara veriliyor.

Bu etkinlik, değişik ülke ve ulusların yazarlarını daha geniş okur kitlelerine tanıtmayı amaçlamakta.

Aharon Applefeld’in aday olduğu listede ABD’den Marilynne Robinson, Çin’den Yan Lianke, yine ABD’den Lydia Davis, Rusya’dan Vladimir Sorokin, Pakistan’dan Intizar Husain, Fransa’dan Marie N.Diaye, Hırvatistan’dan Josip Novakovich, İsveç’ten Peter Stamm ve Hindistan’dan U. R. Ananthamurthy gibi değişik ülkelerden yazarlar bulunuyor.

95 bin dolarlık Booker ödülünün kazananı 22 Mayıs’ta Londra’daki Victoria and Albert Museum’da gerçekleşecek bir törenle açıklanacak.

Aharon Applefeld 1932 yılında Romanya’nın Bucovina kentinde doğdu. 1944’te göç ettiği İsrail’de Nahalal gençlik köyündeki tarım okulunda eğitim gördü. İsrail Edebiyat Ödülü dâhil olmak üzere birçok ünlü ödülün sahibi olan ve 40’tan fazla kitabı bulunan Applefeld’in eserlerinin çoğu İkinci Dünya Savaşı’nda bir çocuk olarak yaşadığı deneyimleri konu edinir.