Viyana Filarmoni geçmişini sorguluyor

Viyana Filarmoni Orkestrası, geçmişindeki Nazi sempatizanlığının ve Nazilerle işbirliğinin araştırılması için üç tarihçiyi görevlendirdi

Kültür
30 Ocak 2013 Çarşamba

Viyana Filarmoni Orkestrası Nazilerle geçmişteki ilişkisinin araştırılması kararını 22 Ocak günü basına açıkladı. Orkestranın bu karar almasının nedeni, Avusturya Yeşiller Partisi üyesi bir tarihçi olan Harald Walser’in bir söyleşi sırasında, orkestranın İkinci Dünya Savaşı döneminde Nazi iktidarına olumlu bir yaklaşım sergilediğini söylemesiydi.

Fritz Truempi, Oliver Rathkolb ve Bernadette Mayrhofer adlı tarihçiler, Viyana Filarmoni Orkesrası’nın 1938 ile 1945 yılları arasındaki politikleşme sürecini, Nazilerle ilişkisini, orkestranın Yahudi müzisyenlerinin bu süreç içindeki kaderlerini araştırıp mart ayı sonunda raporlarını sunacaklar.

Harald Walser, o tarih kesitinde orkestranın rolünü araştıracak bir soruşturma komitesinin kurulmasını salık verdi ve orkestranın Nazi dönemine ilişkin belgelerinin açığa çıkarılmadığını, hata bazılarının da imha edildiğini iddia etti.Walser ayrıca Viyana Filarmoni’nin on binlerce Yahudinin kamplara gönderilmesinden sorumlu Nazi savaş suçlusu Baldur von Schirach’a Berlin’deki Spandau Hapishanesi’nden çıkmasının ardından bir onur belgesinin kopyasını 1966 yılında verdiğini ileri sürmekte. Bu onur belgesinin aslı Von Schirach’a 1942 yılında verilmişti.

Viyana Filarmoni Orkestrası’nın her yıl 1 Ocak sabahı verdiği Yeni Yıl Konserini 73 ülkeden 50 milyon insan televizyonlarından izler. Tarihi kayıtlar Viyana Filarmoni Orkestası mensubu 6 Yahudi müzisyenin Nazilerce Avusturya’da katledildiğini, 11’nin de ölüm kamplarına gönderildiğini belgelemekte.