İranlı sanatçının eserleri Peres Barış Merkezi’nde

Kültür
30 Ocak 2013 Çarşamba

Uluslararasında tanınmış İranlı fotoğraf sanatçısı Mehraneh Atashi’nin eserleri Peres Barış Merkezi’nde sergileniyor.

İçinde Tahran’dan çarpıcı manzaraları da içeren sıra dışı bir fotoğraf sergisi Ocak ayının 24’den itibaren İsrail’de sergilenmeye başladı. Tahranlı uluslararası üne sahip fotoğraf sanatçısı Mehraneh Atashi fotoğraflarının, “Poetics of Photography” başlıklı sergide Suriye ve Gazze’li Arap kadın fotoğrafçıların eserleri arasında sergilenme cesaretini gösterdi.

Serginin küratörü Sharon Tuval; “Birkaç gün önce İranlı sanatçıdan bir mail aldık. Peres Barış Merkezi’nde gerçekleştiği için bu sergiye katılmak istediğini bildiriyor. Bunun Ortadoğu barışı açısından önemli olduğuna değiniyordu. Oldukça cesur bir kadın çünkü bize adının da belirtilmesine izin verdi. Hatta açılışta göstermemiz için de bize küçük bir video filmi gönderdi” demekte.

Mehraneh Atashi’nin sergilenen eserleri arasında Tahran’ın binalarının balkonlarından görüntüler ve ayna yerleştirilmesi ile göğün yeryüzüne yakınlaştığı izlenimini veren fotoğraflar yer almakta. Bu görsel karşıtlık gerçek Tahran ile umudu ve gerçeklerden kaçışı yansıtan göğün yakınlaşması arasında farkındalık yaratmaya çalışıyor. Bu değişik teknik sayesinde Atashi İran rejimine bir çeşit eleştiri getiriyor. Geçmişte Mehraneh Atashi, İsrail’in Viyana’da açtığı bir sergiye katılmış ancak adının gizli kalmasını istemişti.