Carney: İlave teşvikler için kapasite var

Kanada Merkez Bankası Başkanı Carney, ihtiyaç duyulması halinde, tüm dünyada ilave teşvikler için kapasite olduğunu söyledi

Ekonomi
30 Ocak 2013 Çarşamba

Kanada Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, merkez bankalarının kendi ekonomileri için ‘kaçış hızını’ sağlamaları gerektiğini ve ihtiyaç duyulduğunda, tüm dünyada ilave teşvik için halen kapasite olduğunu söyledi. Temmuz ayında İngiltere Merkez Bankası başkanlık koltuğunu devralmaya hazırlanan Carney, kendi düşüncelerine ışık tutabilecek yorumunda, gelişmiş ülkelerdeki politikanın ‘yıpranmış’ durumda olmadığını ve merkez bankacıların enflasyon hedeflerini tutturmada esnek olabileceklerini kaydetti.

Carney, 26 Ocak’ta Dünya Ekonomik Forumu toplantıları için bulunduğu Davos’ta yaptığı değerlendirmede, olası araçlar olarak iletişim ve olağan olmayan teşvikleri tanımlayarak, para politikasının mevcut görevinin, kilit ekonomilerin ‘kaçış hızını yakalamayı’ sağlamak olduğunu söyledi ve ‘Tüm önemli ekonomilerde, para politikası seçenekleri var olmaya devam ediyor’ değerlendirmesinde bulundu.

Carney İngiltere’den özel olarak bahsetmeden yaptığı açıklamada, merkez bankacıların, bütçe kısıntıları ve hedefin üzerindeki enflasyonla karşı karşıya kalan ekonomilerde, merkez bankacıların enflasyon hedeflerine ulaşmalarının “biraz uzun zaman alabileceğini” belirtti. Bu yorumlar, yaklaşık dört yıldır, aynı süre boyunca enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerinde seyretmesine karşın, politika faizini yüzde 0,5’de tutan ve varlık alım programı yürüten İngiltere Merkez Bankası politikasını hatırlatıyor.

Carney geçen ay, nominal gayrisafi yurtiçi hasıla hedeflemesinin, ekonomiyi teşvik etmek için ‘daha güçlü bir araç’ olabileceğinden bahsetmesinin ardından İngiltere Merkez Bankası’nın gelecekteki olası adımları konusunda bir tartışmanın fitilini ateşlemişti. Ancak Carney Davos’ta bu konudan bahsetmedi.