Twitter’a mahkeme şoku

Geçen perşembe Fransız mahkemesi sosyal ağ şirketi Twitter’ın antisemit ve ırkçı mesaj yazanları belirlenmesini karara bağladı. Mahkeme, yaptırım olarak her eklenen yoruma 1000 Euro para cezası kesme kararı alarak, Twitter’dan antisemit ‘tweet’ atan kullanıcılarının bilgilerini en fazla 15 gün içinde ifşa etmelerinin gerektiğinin altını çizdi.

Dünya
30 Ocak 2013 Çarşamba

Fransız Yahudi Öğrenciler Birliği çoğalan antisemit ve ırkçı yazılardan sonra Twitter’a dava açmıştı. Dava ile birlikte bütün ırkçı mesajlar Twitter tarafından silindi.

Fransız mahkemesi ayrıca Twitter’dan yasadışı içerik yazan insanları uyaran bir sistem oluşturmasını istedi. Fransız kanunlarına göre etnik nefreti körükleyici hareketlerde bulunanlara bir yıla kadar hapis veya para cezası veriliyor.

Meksika Twitter’ında da antisemit dalga

Antisemitizmle Mücadele Koordinasyon Forumu Meksika Twitter’ında benzer şekilde yüklenen antisemit yorumlar olduğunu belirtti. İspanyolca konuşulan diğer ülkelere de hızla yayılan #EsdeJudios başlığı altındaki “Aynı Yahudiler Gibi” tweeti Meksika’da da Fransa gibi Twitter’a mahkeme yolunu açabilir.