BM’deki Holokost’u anma töreninde İsrail Büyükelçisi ayakta alkışlandı

Ron Prosor: “Ahmedinejad Shoa’nın varlığını inkâr etmekle kalmayıp aynı zamanda bir başkasını yapmakla tehdit ediyor.”

Dünya
30 Ocak 2013 Çarşamba

Cuma günü BM’de Nazi kurbanlarının Auschwitz’den kurtuluşunun 68. yıldönümü bir törenle anıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan törende Genel Sekreter Ban Ki-moon‘un “Temeli insanlık prensibine dayanan BM’nin ‘bir daha asla’ böyle bir gaddarlığın oluşmasına izin vermeyeceği” mesajı kayıttan dinletildi.

İsrail’in BM Büyükelçisi Ron Prosor, bazı devlet liderlerinin  konuştuğu, BM Genel Kurulu salonunun aynı kürsüsünden, 6 milyon Yahudi’nin sistematik olarak öldürülmüş olduğunu inkâr ettiklerini katılımcılara hatırlattı. Prosor, “Biz önyargı ve şiddetle dolu bir dünyadayız. Antisemitizmi destekleyen, öğreten ve yayan hükümetler, ruhbanlar ve öğretmenlerini barındıran bir dünyada yaşıyoruz. Her yıl bu podyumda, İran Cumhurbaşkanı Holokost’u inkâr ediyor ve yeni bir tanesini yapmakla tehdit ediyor,” dedi.

Hazan’ın duası ve oda orkestrasının melankolik performansını içeren üzüntülü törende çıkan en yüksek ses Prosor’un şu sözlerinden sonra gelen alkış oldu: “Kudüs tepelerinden, Treblinka’nın kamplarına, Birleşmiş Milletlerin salonuna, bizden önceki yüzlerce kuşağa söylediğimiz gibi ve çocuklarımızın bizden daha sonra da söyleyecekleri gibi ‘Am Yisrael Chai’ İsrail halkı yaşayacak.” 

Obama ise, “Sığır vagonlarını, gettoları, konsantrasyon kamplarını yaşayanlar, insanlığın en kötü haline şahit olmuşlardır ve sevdiklerini anlamsız şiddetle kaybetmenin ne olduğunu çok iyi bilirler. ABD, uluslararası toplulukla beraber, insanlığa karşı suç işleyen herhangi bir zorbanın veya diktatörün yolunu kesmeye kararlıdır ve ‘Bir Daha Asla’ prensibine sıkı sıkıya bağlıdır,” dedi.