Şimon Peres ile Kral Abdullah Davos’ta buluştu

Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu diplomatik görüşmelere de sahne oldu. İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres forum sırasında Ürdün Kralı II. Abdullah ve UAEK Başkanı ile ayrı ayrı görüşmeler yaptı

Dünya
30 Ocak 2013 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile Ürdün Kralı  II. Abdullah Davos’ta bir toplantı yaptı. Peres’e yakın kaynaklara göre görüşmede İsrail ile Filistinliler arasında durma noktasına gelen barış görüşmeleri hakkında konuşuldu. Hem Peres hem Kral II. Abdullah barış görüşmelerinin acilen tekrar başlatılmasının gerekliliği konusunda fikir birliğine vardı. Bundan birkaç hafta önce de Ürdün’de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yine Kral II. Abdullah arasında benzer bir görüşme olmuştu. Bu görüşmede Ürdün Kralı, İsrail seçimlerinden sonra insiyatifi eline alma ve Amman’da İsrailli ve Filistinli temsilcileri toplama niyetini açıklamıştı. Davos’ta gerçekleşen bir diğer toplantıda ise Peres, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano ile görüştü. Bu toplantıda İran ve kurum arasındaki, İran’ın nükleer programı hakkında süren görüşmeler üzerinde duruldu. Amano, görüşmede Peres’e İran’ın nükleer programı ile olarak sadece diplomatik çözüm yöntemlerinin kabul edileceğini söyledi.

Davos’ta demeç veren Peres, “Devlet işlerini bırakın. Devlet fazla diplomasi, kuşku, prestij, çok sayıda avukat ve asker demektir. İsrail’in bilimsel yanı diplomatik yanından daha güçlüdür, bu yüzden şirketlerle çalışmak daha kolaydır. Bu sebeple Ortadoğu meselesi uluslararası şirketler tarafından çözülmelidir,” diye tavsiye verdi.