2012 en çok Nazi savaş suçlusunun mahkum olduğu yıl oldu

II. Dünya Savaşı Nazi savaş suçlularını yakalayıp kanunun önüne getirmesi ile ünlü Yahudi kuruluşu Simon Wiesenthal Center’ın verilerine göre 2012 yılında bir önceki yıla göre beş misli savaş suçlusu yakalanıp mahkum oldu.

Kültür
25 Ocak 2013 Cuma

27 Ocak Pazartesi günü yapılacak Holokost Kurbanlarının anma günü öncesi verilerini açıklayan merkez,  2012 yılında yakalanan toplam 10 Nazi savaş suçlusunun 9’un İtalya’da mahkum edildiğini duyurdu.

 

Merkezin açıkladığına göre 2001 yılından beri Almanya 99 savaş suçlusunu mahkum ederken, İtalya’da  45 ABD’de 39 kişi Holokost’a yardım ve yataklık yapmaktan hüküm giydi.

 

 Wiesenthal  Center, adını ünlü Nazi avcısı ve Holokost kurtulanı Simon Wiesenthal’ın adını alarak 1977 yılında Los Angeles ABD’de kuruldu.

 

Merkez bir Yahudi insan hakları örgütü olarak çalışıyor ve dünyada insanlığa karşı suç işlemiş her ademoğlunun kanun önünde hesap vermesi için çalışıyor.

 

Merkezin adını aldığı Avusturyalı Simon Wiesenthal  II. Dünya Savaşı’nda Yahudi olduğu için Naziler tarafından yakalanarak toplama kampına atıldı.

 

1945 yılında savaşın bitmesi ile kamptan kurtulan  Wiesenthal  tüm hayatını Holokost’ta altı milyon Yahudi’yi katleden Nazi askerlerini bulup kanun önüne çıkarmaya adadı.

 

Wiesenthal sayesinde Güney Amerika’dan Almanya’ya onlarca Nazi savaş suçlusu adaletin önüne çıkarıldı ve mahkum oldu.