Yükselen yıldız Yair Lapid

Seçimlerin sürpriz yıldızı Yair Lapid partisi Yesh Atid’e 19 koltuk kazandırarak meclisin en büyük ikinci partisi olmasını sağladı

Dünya
23 Ocak 2013 Çarşamba

Yair Lapid eski bir TV sunucusu ve İsrail’in en çok okunan Yedioth Ahronoth gazetesinin köşe yazarı olarak halk arasında oldukça tanınan bir isimdi. 49 yaşındaki yakışıklı siyasetçi, sakin duruşu ve büyüleyici gülümsemesi ile hayran kitlesini epeyce genişletti ve İsrail politikasının kendi deyimiyle ‘yeni normal’i olarak siyaset sahnesinde yerini aldı. Seçimlerde kazandığı sürpriz başarı ve dolayısıyla koalisyon görüşmelerinde başrolü kapması yine de onun siyasette bir acemi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Haaretz gazetesinde Lapid için şöyle yazıldı: “Yair Lapid’in zaferi kuşkusuz modern siyasetin, internet ve realite show siyasetinin başarısıdır. Şüphesiz iyi niyetli bir insan olan Lapid’in maalesef tecrübesi televizyon programlarında boy göstermekten, Facebook’ta metinler yazmaktan ve gazetede köşe yazarlığı yapmaktan ileri gitmiyor. Çok yakında var olduğunu bile bilmediği istihbarat raporları ve savunmayla ilgili stratejileri okumaya başlayacak.” Bir başka yazıda ise Lapid “Tartışmaya açık olabilecek hiçbir konuda fikir beyan etmedi. Riskten kaçınıyor. Siyasi vizyonu veya ajandası yok,” şeklinde ağır eleştirilere maruz kaldı.

 

Lapid’in seçim kampanyasını yaşam pahalılığı ve siyasi yozlaşmaya karşı savaşı ve ultra Ortodoksların askerden muaf tutulmasına karşı olan ‘yükü eşit paylaşma’ tutumu oluşturdu. Bir yıl evvel kurduğu Yesh Atid (Gelecek var) Partisi’ni İsrail siyasi spektrumunun merkezine konumlandırdı. Lapid kampanyası boyunca özellikle dış politikadan uzak durdu. Ara ara Filistin-İsrail barış görüşmelerinin devam etmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu ancak iki devletli çözümde Kudüs’ün kesin bir dille bölünmemesi gerektiğini savundu.

 

Lapid’in babası Tommy Lapid eski Başbakan Ariel Şaron’un hükümetinde 2001-06 yıllarında Adalet Bakanı’ydı. Kendisi gibi laik olan babası Tommy Lapid, Gazze’de yıkıntılar arasında ilaç arayan yaşlı kadının TV görüntüsün kendisine Holokost’ta ölen büyükannesini hatırlattığını söyleyecek kadar eleştirel bir yapıya sahipti.

Her altı İsrailli’den birinin oyunu kazanmayı başaran Lapid bunu en çok ülkeyi silip süpüren sosyal adalet protestolarına borçlu.şimdi Netanyahu seçimlerde ikinci büyük parti olarak çıkan Yesh Atid’e koalisyonuna ortak olması için davetiye vermek durumunda.

İsrail’de gazetecilerin anlaştığı bir kanı var o da şöyle: Lapid’in iki seçeneği var. Ya hükümete katılır ve ülkeyi ‘kurtarır’ya da 60 koltuklu bir muhalefetin başına geçerek Netanyahu’yla savaşıp, onun düşmesini bekler. Bir yıl öncesine kadar televizyon sunucusu olan bir kişinin omuzlarında oldukça ağır bir yük.

 

Seçim sonuçları ardından Yesh Atid Partisinden gelen açıklamada 15 koltuk kazanan İşçi Partisi lideri Şeli Yahimoviç’in Netanyahu’nun başbakan olmaması için karşı blok oluşturma girişimine katılmayacakları belirtildi. Ayrıca Yesh Atid’in iki numaralı ismi Haham Şay Piron 11 koltuk kazanan dinci Şas Partisi’ni uyararak destekleri karşılığında koalisyona şantajda bulunmamaları için uyarıda bulundu.

Merkez Seçim Kurulu İsrail Devlet Başkanı Şİmon Peres’e kesin sonuçları ancak gelecek hafta sunabilecek. Bu bir hafta sonunda Peres’in daha fazla zaman kaybetmeden Netanyahu’ya hükümeti kurması için yetki vermesi bekleniyor.