Marcel Dassault

22 Ocak 1892 Asıl adı Marcel Bloch olan Fransız havacılık sanayinin duayenlerinden Marcel Dassault 22 Ocak 1892’de Paris’te doğdu.

Metin DELEVİ-Sento ALMALEH Kavram
23 Ocak 2013 Çarşamba

Lycee Condorcet ve bir çeşit havacılık ve uzay yüksek okulu olan Supaero’dan mezun olduktan sonra Fransız ordusunun I.Dünya Savaşı’nda kullandığı propeller adlı uçağı yapan Dassault, Société des Avions Marcel Bloch havacılık şirketini kurdu. 1919 yılında mobilya sektöründe faaliyet gösteren zengin bir Yahudi ailenin kızı olan Madeline Minckes ile evlendi. Bu evlilikten Claude ve Serge adında iki oğlu oldu.1936 yılında şirket hükümette bulunan komünist partinin de dâhil olduğu solcu koalisyon tarafından Société Nationale de Constructions Aéronautiques du Sud Ouest (SNCASO) adıyla devletleştirildi. Marcel Dassault yönetimde kalmaya devam etti.

1940 yılında Vichy hükümeti tarafından tutuklanarak hapse atıldı. 1944 yılında Almanların işbirliği teklifini Yahudi kimliğinden dolayı reddedince Buchenwald kampına gönderildi. Burada hayatta kalmayı başaran Marcel Bloch, 1949 yılında soyadını Dassault olarak değiştirdi. Fransız ordusunda general olan Marcel’in kardeşi General Darius Paul Bloch, Alman işgali sırasında Fransız yeraltı direnişinde görev aldı. General Bloch’un buradaki kod adı ‘tank’ anlamına gelen ‘char d’assault’ idi. 1949 yılında hem Marcel hem de kardeşi Darius soyadlarını bu kod adından esinlenerek Dassault olarak değiştirdi. 1950 yılında da Katolikliği kabul etti.

Savaştan sonra Avions Marcel Bloch olan şirketin ismi Avions Marcel Dassault olarak değişti.1954 yılında şirkette elektronik bölümü açıldı. Bu bölümün ilk konusu hava radar sistemleri oldu. Daha sonraki faaliyet konuları ise havadan-havaya misiller ve navigasyon sistemleri oldu. 1950’lerden ‘70’lerin sonuna kadar bütün dünyaya yaptıkları ihracatla büyük başarı gösterdiler. En büyük başarıları ise askeri havacılık sektöründe ürettikleri Dassault Mirage jetleri ve sivil havacılık için ürettikleri Falcon serisi uçaklar oldu. Ürettikleri Mirage ve Falcon uçakları bütün dünyada kullanıldı ve kullanılmaya devam ediliyor. Birçok şirket satın alması, şirket birleşmesi ve hükümet müdahalesine rağmen Marcel Dassault’un oğlu Serge Dassault 2000 yılına kadar şirketin başında kalmayı başardı. 2000 yılında ise onursal başkan unvanını alarak koltuğunu Charles Edelstenne’ye bıraktı. Bugün yüzde 50,55’i hala Dassault Group’a ait olan Dassault Havacılık’ın demiryolundan reasürans’a kadar birçok kolda iştirakleri bulunmaktadır. Hatta bunların arasında Fransız Thales şirketi de bulunmaktadır.

Dassault ailesine ait olan Dassault Group ise birçok alanda faaliyet gösteriyor ve yönetiminde Serge ve Claude Dassault görev alıyor. Group’un sahip olduğu şirketler arasında başta Dassault havacılık olmak üzere, uzay havacılığı sektöründe S.A.B.C.A., lojistik sektörde Sogitec, Hybrid araç konusunda üretim ve araştırmalar yapan SVE, Medyada “Le Figaro”, sporda FC Nantes takımı bulunuyor. Ayrıca emlak ve açık arttırma konularında da faaliyet gösteren şirketleri bulunuyor.

Marcel Dassault 1986 yılında 96 yaşında Paris’te zenginlerin yaşadığı bir banliyö olan Neuilly-sur-Seine şehrinde aramızdan ayrıldı. Vefat ettiğinde geride başarılı ve dolu dolu bir hayat ve çocukları için parlak bir gelecek bıraktı.