Holokost 27 Ocak’ta Avrupa Parlamentosu’nda resmi olarak anılacak

Dünya
23 Ocak 2013 Çarşamba

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Avrupa Parlamentosu kurulduğundan bu yana ilk defa resmi anma törenlerinin arasına Uluslararası Yahudi Soykırımını Anma Günü’nü aldı. 

AP Başkanı, Avrupa Yahudi Cemaati Merkezi (EJCC) Başkanı Rav Avi Tawil’e yazdığı özel mektupta, EJCC’nin geçtiğimiz yedi sene boyunca AB kurumlarında düzenlenen Yahudi Soykırımını Anma törenlerine katkılarından dolayı teşekkür etti ve AP’nin, Holokost’ta yaşamını yitiren Yahudi kurbanlarını anmaya büyük bir bağlılıkla devam edeceği sözünü verdi.

Resmi bir tören düzenlenmesi kararı EJCC’nin uzun süredir bu konuda yaptığı çalışmalar sonucu alındı. Geçtiğimiz yedi sene boyunca, EJCC bu töreni Avrupa Parlamentosu’nda her yıl kendi imkânlarıyla düzenledi. Bu güne kadar düzenlenen etkinlikler resmi etkinlik kategorisinde yer almadı ancak üst düzey Parlamento üyelerinin katılımıyla dikkat çekti.

Rav Avi Tawil, “Holokost’un ve Holokost’un bize öğrettiği derslerin törenle anılması yalnızca Yahudi cemaati için değil, tüm Avrupa ve hatta dünyadaki insanlar için gereklidir. Ne yazık ki, günümüzde Avrupa’da mali krizin bir sonucu olarak da nefret gruplarının popülaritesinde ürkütücü sayılabilecek düzeyde artışa tanık oluyoruz,” dedi.

Avrupa Yahudi Organizasyonu (EJA) Genel Direktörü Rav Menachem Margolin de Holokost resmi anma töreni nedeniyle AP Başkanı Schulz’a teşekkürlerini iletti ve “Avrupalı Eğitim Kurumlarının tüm AB üyesi ülkelerde toleransı teşvik edecek bir eğitim sistemini teşvik etmesi bu tür korkunç olayların yeniden yaşanmasını önleyebilir,” dedi.

Her sene 27 Ocak tarihinde çeşitli etkinliklerle gerçekleşen Uluslararası Yahudi Soykırımını Anma Günü, Holokost’ta yaşamlarını yitirenlerin tüm dünyada anıldığı bir gün. Uluslararası Yahudi Soykırımını Anma Günü, 1 Kasım 2005 tarihinde BM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Anma Günü’nün 27 Ocak olarak belirlenmesinin sebebi ise  1945 tarihinde aynı tarihte en büyük Nazi kampı olan Auschwitz-Birkenau’nun Sovyet askerleri tarafından özgürlüğüne kavuşturulmuş olmasıydı.