Netanyahu ne yapacak?

Netanyahu’nun sağ partilerin yanında seçimden sürpriz zaferle çıkan Yair Lapid’e de hükümetinde yer vermesi bekleniyor.

Dünya
23 Ocak 2013 Çarşamba

Merkez Seçim Komitesi’nin açıladığı kesin sonuçlara göre Likud Evimiz-İsrail Partisi anketlerde beklenenden daha düşük olmak üzere 31 koltukla yarışı önde bitirdi. Likud-Evimiz İsrail’in bir önceki mecliste toplam 42 koltuğu bulunuyordu. Bu tabloya bakıldığında analistler Netanyahu’nun koalisyonu oluşturmada zorluk çekeceğini belirtiyor. Sürpriz çıkışıyla mecliste, beklenen 11 koltuğun çok üstünde, 19 koltuk elde eden Yair Lapid’in partisi Yesh Atid ikinci en büyük parti olarak bir sonraki hükümetin muhtemel ortağı olacağa benziyor. Başbakan Netanyahu sonuçların açıklanmasından sonra olabildiğince geniş yelpazede bir koalisyon hükümeti oluşturmaya çalışacağına dair vaatte bulundu. Netanyahu, Likud’un doğal ortaklarının yanı sıra Yesh Atid’i, bir sonraki hükümette ‘gerçek bir ortak’ olarak gördüğünü dile getirdi.

Sonuçlar belli olur olmaz potansiyel koalisyon ortaklarına seslenen Netanyahu, öncelikle Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid’i ardından da Şas Partisi lideri Aryeh Deri ile Eli Yishai’yı ve Birleşik Tora Yahudiliği lideri Yaakov Litzman’ı aradı. Analistler Lapid’in Netanyahu’nun bu davetini reddetmesini ihtimal dâhilinde görmüyor.

Başbakan Netanyahu gece yarısı yaptığı zafer konuşmasında, “Bir kez daha başbakanınız olmaktan gurur duyuyorum. Bana üçüncü kez İsrail Devleti’ni yönetme şansı verdiğiniz için teşekkür ederim. Bu büyük bir imtiyaz ve büyük bir sorumluluktur,” dedi.

 

Anketlerdeki beklentileri ters köşeye yatıran seçim sonuçları İsrail’de bugüne kadar sağ ile merkez sol blok arasındaki farkın neredeyse kapandığını da gösteriyor. Sağ blok 60 sandalye kazanırken, İsrailli Arap milletvekilleri ile birlikte sayıldığında sol blok da 60 sandalye kazandı. Merkez Seçim Komitesine göre katılım oranı yüzde 66,6 ile rekor bir düzeyde gerçekleşti.