Bedevi kadının kocakarı ilaçları kozmetik pazarında

İsrail’de Müslüman Bedevi bir genç kızın büyükannesinden öğrendiği bitkiler ile ev yapımı güzellik müstahzarları satan Desert Daughter adlı çadır dükkanı günümüzde hatırı sayılır bir kozmetik firmasına dönüştü.

Dünya
18 Ocak 2013 Cuma

Bugün 40 yaşında olan Mariam Aborkeek tüm diğer çağdaşı Bedevi kadınlar gibi İsrail’de Negev çölünde bir çadırda doğmuş, annesi ve anneannesi gibi geleneksel kıyafetler içinde büyümüştü.

Aborkeek yaşıtlarının aksine kendini oyun oynamaya vereceği halde doğal ilaçlar konusunda uzman olan anneannesinin tedavi sırlarını öğrenmeye adayınca, kızının bu hobisini gören ve ona destek olmak isteyen babası çadırlarından birini ilaç hazırlama laboratuvarı olarak kullanması için  verir.

Aborkeek babasının verdiği bu çadırda, anneannesinin önderliğinde arkadaşları ile birlikte tamamen doğal maddelerden hazırladığı,  krem, ilaç ve sabunları çölü gezmeğe gelen batılı turistlere satmaya başlar.

Aborkeek ve liseli çalışma arkadaşlarının Desert Daughter adını verdikleri küçük işletmelerinin kaderi bedevi kızın İngiltere’ye pazarlama okumaya gitmesi ile hepten değişir.

İngiltere’de Aborkeek’in anneannesi ile yaptığı ilaçların süpermarkette satılan ticari mallara göre bariz üstünlüğünü gören üniversite arkadaşları Bedevi kıza önayak olunca, 2005 yılında kurulan Desert Doughter, bir anda on binlerce dolar ciro yapan saygın bir kozmetik firmasına dönüşür.

Desert Doughter’ın ürünleri halihazırda süpermarketlerde bulunmuyor ve sadece direkt satış yöntemleri ile pazarlanıyor.