Obama silahlanmaya karşı tedbirler alıyor

ABD Başkanı Obama zihinsel özürlü bir çocuğun annesine ait silahlar ile bastığı okulda 20 çocuğu ve iki yetişkini öldürmesinden sonra silah kontrolü konusunda son 20 yılın en sert idari tedbirlerini alma peşinde.

Dünya
17 Ocak 2013 Perşembe

Silah kontrolü için 2013 yılı bütçesinde 500 milyon dolar kaynak ayıran başkan, askeri tip tüfeklerin ve yüksek kapasiteli şarjörlerin sivil kişilere satışını yasaklamayı hedef alırken, tüm eyaletlerde ateşli silah almak isteyenlerin detaylı bir GBT kontrolünden geçirilmesi için gereken düzenlenmenin yapılmasını istiyor.

Obama’nın şimdiye kadar silah kontrolü konusunda, idari yaptırımlar içeren 23 tane Başkanlık Kararnamesine imza atmasına rağmen, hukukçular, ABD’de sivillerin silah sahibi olmalarına engel olacak bir yasanın çıkmasının küçük bir ihtimal olduğunu söylüyor.

Dünyanın en çok sivillerin askeri tüfekler dahil silaha sahip olduğu ABD’de silah sahiplerini koruyan en büyük güç Anayasa.

Birleşik Devletlerin Anayasa’sı tarihte değişik defalar değişikliğe uğradı, bunlardan, resmi adı 2. Değişiklik olan kanun metni, kişisel silahlanmayı ‘İnsanın kendini koruma hakkının (Nefsi müdafaa) vazgeçilmez bir tezahürü olarak gördüğü için ABD’de sicili temiz ve sağlıklı olan vatandaşlara silah edinmek serbest.