YÖK din sorularında ısrarlı

YÖK Kurulu kararı ile 2013 YGS’de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının yer alacak olması, bu dersten muaf olan dini azınlık toplumlarının tepkisine yol açtı

Toplum
16 Ocak 2013 Çarşamba

ÖSYM Başkanı Ali Demir, Hıristiyan veya Yahudi öğrencilerin bu soruları nasıl cevaplayacağı, onlar için de zorunlu olup olmadığı sorusuna, “O konuda yorum yapmam doğru olmaz. Bu YÖK Genel Kurulu’nun kararı ve biz de uygulayıcısıyız. Biz sadece kılavuzu yayınladık” şeklinde cevap vermişti. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini üniversite sınavlarında sorma kararı alan YÖK yetkilileri ise sınavlarda ihtisas gerektiren değil, genel sorular sorulacak açıklaması yaptılar.

YGS-LYS’DE DİN SORULARI BİLGİYE Mİ,YORUMA MI DAYALI OLACAK?

Yetkililer “Sorular Din Kültürü ile alakalı olacak. Zaten sorular hazırlanırken de öğrencilerin bütünü dikkate alınacak. Müşterek din kültürünü temsil eden sorular yer alacak. Örneğin namaz sorulmayacak. Mezheplere yönelik soru sorulmayacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zaten ilkokul 4. sınıftan lise son sınıfa kadar zorunlu ders ve Anayasa’da da böyle. Sınava giren her öğrencinin cevaplayabileceği sorular sorulacak. Öğrenci herkesin girmek zorunda olduğu YGS’de din sorularını cevaplayacak ama LYS’de çok farklı test türleri olduğu için LYS-4 sınavına girmeyecekse din sorularını da yanıtlamayacak,” dediler.

SORU İŞARETLERİ

Ancak 2013 YGS’ye sayılı günler kala ÖSYM’nin hazırladığı örnek soruların İslamiyet’e dayalı olması soru işaretleri uyandırdı. Türkiye Yahudi Cemaati avukatlarından Ester Zonana kendisine yöneltilen bu soruyu şöyle cevapladı: “ÖSYM ile Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda görüşme halinde; süreç henüz sonuçlanmadı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunlu ders olarak kabul edildi ve müfredatı belirlendi, seçmeli din dersi ise ayrı bir ders, bu derste her kişiye mensup olduğu dinden eğitim veriliyor. Sınavlarda zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sorular geleceğinden öğrencilere okumadıkları yerden soru gelmemiş olacak düşüncesi hâkim.”