Banka bilançoları piyasaların yönünü belirleyecek

Yeni hafta bu sorunun cevabını verecek. Finans dünyasına gözlerin çevrileceği haftada ABD bankalarının bilançoları piyasalara yön verecek

Ekonomi
16 Ocak 2013 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Salı günü Alcoa ile başlayan bilanço dönemi yeni haftada da önemli bir safhaya girmiş olacak.

Wells Fargo ile başlayan banka bilançoları yeni haftada piyasaların yönünü belirleyecek. Son beş yılın en iyi seviyelerine çıkan ABD endekslerinde rallinin devam edip etmeyeceği yeni haftada gelecek olan dev banka bilançolarına bağlı olacak.

Geçtiğimiz hafta başta Çin’den beklentilerin üzerinde gelen dataların yarattığı iyimserlik ile desteklenen küresel piyasalarda yeni haftada bu rallinin devamının olup olmayacağı takip edilecek. S&P 500 tarafında ikinci haftada kayıpsız kapanırken yeni haftada Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America ve Citi bilançoları öne çıkacak.

Dış kaynaklardan alınan bilgiler doğrultusunda, ABD bankalarının sağlıklı olup olmadığını takip edileceği haftada, konut ve endüstri datalarının da takip edilmesi bekleniyor. ABD tarafında hala borç tavanı önemli bir sorun olarak gündemde kalsa da korku endeksi VIX bir aylık dönem içinde yüzde 25 düşerek 2007’den beri en düşük seviyelere geldi. Yeni haftanın önemli takip noktalarından biri ise FED Başkanı Bernanke’nin yapacağı konuşma olacak. Bej kitap raporu da yeni haftanın önemli takip noktaları arasında yer alacak.

ABD tarafında bankacılık sektörü öne çıkarken, Çin ekonomisinde gözlenen ilerleme ve Japonya tarafında geçtiğimiz hafta kabul edilen yüklü teşvik paketi sonrasında Yen’de yaşanan değer kaybı ile endekslerin değer kazanması yeni haftada da takip edilecek. Yoğun veri gündeminin olduğu haftada Çin tarafında büyüme rakamları da haftanın sonuna doğru önemli olacak.

Avrupa tarafında ise enflasyon rakamları ve ihaleler öne çıkıyor

İçeri döndüğümüz de 81 binin üzerinde tutunan İMKB’nin yeni haftada performansı dışarıya paralel olarak şekillenecek. 2 yıl vadeli tahvil ihracının yapılacağı haftada, işsizlik verileri ve bütçe dengesi önemli olacak. Yurt içi piyasalarda Hamitabat ve Başkent Doğalgaz için son teklif verme süresi de bu hafta bitecek.