Tarihte haftanın olayı: NY Mount Sinai Hastanesi

Kavram
16 Ocak 2013 Çarşamba

15 Ocak 1852

Mount Sinai Hastanesi 15 Ocak 1852 de New York, Manhattan’da kuruldu. Hastane bugün ABD’nin en eski ve en büyük eğitim hastanelerinden biri konumundadır. “U.S. News and World Report”un 2012 verilerine göre Mount Sinai hastanesi tam 12 dalda ABD’nin en iyi hastanelerinden kabul ediliyor.

 

ABD’de şehirlerin büyük bir hızla büyüdüğü 19.yy. ortalarında filantropist Sampson Simson (1780-1857) New York’un hızla büyüyen Yahudi nüfusuna hitap edecek bir hastane fikriyle ortaya çıktı. Simpson’un Manhattan 28. Sokaktaki arsasını bağışlamasıyla ABD’deki 2. Yahudi hastanesi kurulmuş oldu. Simson ne yazık ki hastanenin açılışını gördükten 2 yıl sonra hayatını kaybetti. İlk kurulduğunda hastanenin adı amacına ve doğasına uygun olarak New York Yahudi Hastanesi’ydi. Kuruluşundan 4 yıl sonra ABD’de iç savaşın çıkmasıyla cepheden gelen yaralı askerler yüzünden kapasitesini doldurdu. İç savaş genç Yahudi Hastanesi’ni bir başka şekilde de zorlamıştı. Hastane çalışanlarının birçoğu cepheye gitmek zorunda kalmıştı.

Hastane her geçen gün New York’taki geniş toplumla daha çok iç içe geçmeye başladı. Yüklenen bu yeni role ve misyona uygun olarak da 1866 yılında adını Mount Sinai hastanesi olarak değiştirdi. Hastane 1872’de de doğu yakasındaki yeni yerine taşındı. 1881’de açılan hemşirelik okulu, 1971 yılına kadar açık kaldı ve tam 4700 mezun verdi.

20.yy’ın başlarında New York nüfusunun gelen göçmenler yüzünden patlamasıyla hastane yönetimi artan ihtiyaca karşılık verebilmek adına yeni yatırımlar yapılmasına karar verdi ve bunun için bugünün parasıyla 30 milyon dolarlık bir fon oluşturdu. 1904’te bunun için yeni bir arsa alındı fakat I. Dünya Savaşı yüzünden inşaatın ertelenmesine karar verildi. 20 yıl sonra Naziler Almanya’da iktidar olunca onlardan kaçan göçmenlere de ilk kucak açan kurum yine Mount Sinai Hastane’si oldu. II. Dünya Savaşı’ndan sonraki sakin yıllarda da hastane büyümesini sürdürdü. 1970 yılında Mount Sinai Tıp Fakültesi ilk mezunlarını verdi. 80’lerde okulda 500 milyon dolarlık bir büyüme gerçekleştirildi.

Hastanenin 150 yıllık tarihinde birçok ilk gerçekleşti. Hepsini buraya sığdıramasak da bunlardan bazıları;

• İlk geriatri bölümü ve geriatri kitabı (1914)

• İlk karaciğer nakli (1988)

• İlk Yarı hücresel Patoloji

• Sigara ve Asbestin Kanser üzerindeki doğrudan etkinin bulunması

• Ölümcül bir deri anomalitesi olan Marfan Sendromunun tanımlanması

• Doğmamış fetusa ilk defa kan nakli

Delevi- Almaleh