2012’nin Top 10 antisemit listesi

1977’de kurulan ve Nazi avcısı kahraman Simon Wiesental’ın adı verilen merkez Los Angeles’ta bulunuyor ve dünyada antisemitizmle savaşta etkin bir rol oynuyor. Listede hem Avrupa’dan hem de Ortadoğu’dan renkli kişilikler göze çarpıyor. Ayrıca aşırı sağ ile aşırı solun üzerinde anlaşabileceği yegane konunun ‘Yahudi Düşmanlığı’ olduğu düşünülürse listede her iki taraftan da politikacılara rastlamak şaşırtıcı olmuyor.

Selin SEVİNDİREN Diğer
16 Ocak 2013 Çarşamba

 Bir Numaralı Antisemith:  Abd Al Nabi Mansur

 

Geri sayım başlasın...

10

 Louis Farrakhan

Liste on numarayla Louis Farrakhan Muhammed ile başlıyor. 1933’de Louis Eugene Wolcott olarak dünyaya gelen, sonra Müslüman olan Louis Farrakhan, ABD’de senkretik (birbirinden tamamıyla farklı, hatta taban tabana zıt inançları uzlaştıran ve birleştiren) ve Afroamerikan din hareketi olan İslam Milleti’nin (Nation of Islam) lideri. Ekim ayındaki son suçlamasında Farrakhan, “Washington’da hemen Holokost Müzesi’nin yanı başında para basılan Merkez Bankası bulunuyor. Bu bir tesadüf mü?” diye soruyordu.

9

 Jakob Augstein

Dokuz numarada henüz ünü duyulmamış Der Spiegel köşe yazarı ve solcu bir yayın olan Freitag’ın editörü Jakob Augstein var. Augstein yayınlarında sıklıkla, İsrail’in Ortodoks toplumunu İslamcı teröristlere benzeterek duvardan duvara vuruyor ve İsrail’i dünyaya karşı nükleer tehdit olarak lanse ediyor. Almanya’nın önde gelen antisemitizm konusunda uzmanlardan Henryk Broder, eylülde Jerusalem Post’a verdiği röportajda Augstein’i, “Saf bir antisemit, yanlış zamanda doğmasa, Gestapo ile çalışma fırsatını hayatta kaçırmayacak, mahkemece de suçluluğu kanıtlanmış bir antisemit şaheseri,” diye nitelendirmişti.

 

8

 Trond Ali Linstadt

Norveç’te Müslümanlığı seçen gazeteci Trond Ali Linstadt listeye sekiz numaradan giriyor. Okuyucularına seslendiği, “Yahudilere dikkat edin. gazetelerde, medyada ve birçok siyasi organlarda müthiş etkililer,” cümleleri her ne kadar listeye girmek için fazla klişe kalsa da; onu farklı kılan Norveç Kralı V. Harald’ın kendisini yaptığı ‘hayır işleri’nden dolayı bir madalya ile onurlandırmış olması.

7

Marton Gyongyosi

Yedinci sırada yer alan Macaristan’ın aşırı sağcı partisi Jobbik Partisi üyesi Marton Gyongyosi ise yakın bir geçmişte Macaristan hükümetine şöyle seslenmişti: “Bence artık Macaristan’da Yahudi kökenli kaç kişinin olduğunu ortaya çıkarmanın zamanı gelmiştir, özellikle de meclisin içinde devletin bütünlüğünü tehlikeye atabilecek olanların sayısını.”

6

Nikolaos Michaloliakos

Altı numara Yunanistan’ın faşist partisi Altın Şafak’ın kurucusu Nikolaos Michaloliakos için ayrıldı. Birinci derece Holokost inkârcısı, son verdiği röportajında Soykırım’da altı milyon Yahudi’nin ölmediğini söylemişti. Yakın bir geçmişte Atina Belediye Meclisi’ndeki konuşmasına başlamadan önce Nazi selamı vermesi ise Michaloliakos için bir ilk değildi.

 

5

Oleg Tyagnibok ve

Igor Miroshnichenko

Listede beşinci sırayı Ukrayna’dan iki kişi paylaşıyor: faşist Svoboda Partisi’nden Oleg Tyagnibok ve Igor Miroshnichenko. Tyagnibok ülkede yaşayan 400.000 Yahudi’nin sınır dışı edilmesini istemişti. Miroshnichenko ise Hollywood yıldızı Mila Kunis’e pis Yahudi diyerek ülkesinin sınırı dışında da öfke yarattı.

4

   Avrupalı futbolseverler

Simon Wiesental Merkezi, dördüncü yeri Avrupalı futbolseverler için ayırdı. İtalyan futbol takımı Lazio ile çoğunlukla Yahudilerin yaşadığı Londra’nın kuzey bölgesinin takımı olan ve oyuncuları arasında Yahudilerin bulunduğu Tottenham Hotspur takımının, kasım ayında Roma’daki karşılaşması öncesinde yaşanan arbedede Yahudi taraftarlarla oyuncular hedef alındı ve bir kişi ağır yaralandı. Lazio oyuncusu ve kendini faşist olarak ilan eden Pablo Di Canio ise her golünden sonra Nazi selamı veriyor. Londra’da oynanan bir Tottenham Hotspur lig maçında ise rakip takımın taraftarları Di Canio’nu destekleyen sloganların yanında, ‘Adolf Hitler sizin için geliyor”, “Sabaha gaz odasına” şeklinde antisemit sloganlar atmışlardı. Daha da ötesi gaz odasında çıkan sese benzeyen tıslama sesi çıkarmışlardı; bu kadarı holiganlığıyla tanınan İngilizler için bile fazlaydı. 

3

 Carlos Latuff

Sıradaki antisemit kişi ise en son Gazze çatışması sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu hedef alan Brezilyalı karikatürist Carlos Latuff. Latuff özellikle Yahudileri ve İsrailli liderleri en küçük düşürücü şekilde resmetmesiyle biliniyor. Yahudileri karalamak için karikatürlerin uzun makalelerden çok daha etkili olduğu bilinen bir gerçek dolayısıyla Latuff üçüncü sırayı hak ediyor.

2

 Mahmud Ahmedinejad

İkinci sırada İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad bulunuyor. Geçtiğimiz haziran ayındaki “ Bu korkunç Siyonist klan önemli dünya meselelerini 400 yıldır yönetiyor,”demeci sayısız Yahudi karşıtı demeçleri arasında en aşırısı olması sebebiyle sıyrılıyor ve Ahmedinejad iki numaraya oturuyor. (Daha önceki senelerde İsrail’in haritadan silinmesi çağrılarının yanında Ahmedinejad’ın bu söylemi ılımlı gibi görünse de İran ordusunun başındaki Orgeneral Hasan Fuzabadi, “İran milleti İsrail’in tümüyle yok edilmesi amacından vazgeçmeyecek,” şeklindeki açıklamasıyla boşalan koltuğu doldurdu.)

1

Muhammad Badie ve Futouh Abd al-Nabi Mansour

Bir numara Mısır Müslüman Kardeşler’in iki dini lideri, Muhammad Badie ve Futouh Abd al-Nabi Mansour tarafından paylaşılıyor.  Müslüman Kardeşler’in ruhani lideri olan Badie, dünyadaki yolsuzlukların nedeni olarak Yahudileri gösterdi ve tedavinin ancak cihadı yeniden başlatmak olduğunu söyledi. Mansour ise bunu bir adım ileri götürdü ve televizyonda yayınlanan vaazında Allah’a Yahudileri ve onları destekleyenleri yok etmesi için dua etti. İsrail Hamas ateşkesinin arabulucusu, Müslüman Kardeşler’in lideri ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi bu vaaz sırasında camideydi ve ağzından ‘amin’ kelimesinin döküldüğü görüldü. Böylece uzun ve yüz kızartıcı ‘2012’nin En Antisemit On Kişisi Listesi’nin sonuna geliniyor. Doğu’daki radikal dincilerden tutun da Birleşmiş Milletlerin salonlarında seslenen politikacılara kadar 2012 dünya antisemitleri için verimli bir sene oldu. 2013’de bu eğilimin tersine dönmesi dileğiyle.

Listede dokuz numara polemiği

Simon Wiesenthal Merkezi’nin listesinde dokuzuncu sırada Der Spiegel köşe yazarı olarak tanıttığı Jakob Agustine’e yer vermesi, Der Spiegel dergisi ile Merkez arasında polemiğe sebep oldu. Öncelikle haftalık Der Spiegel dergisi, Agustine’in bordrolu yazar olmadığını; hatta sadece derginin kardeş kuruluşu olan ve sadece internette yayınlanan SPIEGEL ONLINE yazarlarından olduğunu, dergiyi bağlamadığını açıkladı. Ancak Jakob Augstein, derginin kurucusu Rudolf Augstein’in üvey oğlu ve diğer öz kardeşleriyle birlikte yayınevinin yüzde 24 hissesine sahip. Dergi, böyle bir durumda inandırıcı olmaktan uzak olacağı için doğrudan Augstein’i korumaya geçeceğine, onu Simon Wiesental Merkezi’nden bu listenin yaratıcısı olan Haham Abraham Cooper ile bir araya getirmek ve her iki tarafın söyleyeceklerine hemen bir sonraki sayfasında yer vermek istedi. Merkez’in kurucularından 63 yaşındaki Haham Cooper bir günlük düşünme süresinin ardından, Augstein’in kamuoyu önünde onu listeye sokan demeçleri için özür dilemediği takdirde onunla aynı odada olmayı hatta tele konferans ile bile karşı karşıya gelmek istemediğini belirtti. Haham Cooper, Der Spiegel’den kendisine bir tam sayfa ayrılmasını ve orada Augstein’in antisemit olduğunu doğrulayacağını söyledi. Dergi şu anda bu talebi değerlendiriyor.