Vatikan, Yahudileri ‘düşman’ gören gelenekçileri dışladı

Dünya
16 Ocak 2013 Çarşamba

Geçtiğimiz Aralık ayından itibaren Youtube’da, gelenekçi grupların başkanları tarafından yayınlanan videoda Yahudiler, ‘Kilise’nin Düşmanlar’ı olarak adlandırmış, Gelenekçi St.Pius Cemaati Başkanı Piskopos Bernard Fellay da 28 Aralık’taki konuşmasında; ‘’Kilise’nin Düşmanlar’ı Yahudiler, Masonlar ve modernistlerdir’’ diyerek cemaatin Kilise ile uzlaşmasına karşı duruş sergilemişti.

Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi, bu açıklamaları anlamsız ve kabul edilemez olarak yorumladı ve Yahudilerle diyalog içinde olmaya devam edeceklerini ifade etti. Lombardi, hem merhum Papa John Paul II’in hem de şimdiki Papa 16. Benedict’in Yahudi cemaati ile şahsen ilgilendiklerini söyledi.  Lombardi bu iletişimin önemine verdikleri değere bir kanıt olarak da her iki Papa’nın da Yahudilerin en kutsal yeri olan Kudüs’teki Ağlama Duvarı ile Roma ve birçok başka yerdeki sinagog ziyaretlerini hatırlattı.

Papa 16. Benedict 2009’dan beri on yıllardır süren St.Pius Cemaati ile olan bozulmuş ilişkileri düzeltmek için uğraşıyor. Grup ise özellikle modernleşmenin getirdiği değişiklikler ve bu değişikliklerden biri olan Kilisenin Yahudilerle olan artan ilişkilerine karşı çıkıyor.