Antisemit tweet atanların kimliği açıklansın

Dünya
16 Ocak 2013 Çarşamba

Fransa’nın önde gelen Yahudi öğrenci birliği Paris’te mahkemeye başvurarak Twitter’da antisemit yorum yazan kullanıcıların kimliklerinin ifşa edilmesini istedi.

24 Ocak’ta sonuçlanacak davanın konusu 5 Ocak hafta sonunda sosyal medya platformu Twitter’da #SiJetaisNazi ‘Eğer bir Nazi olsaydım’ başlıklı tweet’in en çok konuşulan konularda beşinci sıraya yerleşmesiydi.

Daha önce ekim ayında Fransız Yahudi Öğrenciler Birliği Twitter’a #unbonjuif –#iyibiryahudi konusu altında  “#iyibiryahudi ölü bir Yahudi’dir” gibi antisemit tweetlerin sitenin yayınından kaldırılmasını istemişti. Bu konu Fransa’da popüler başlıklarda üçüncülüğe kadar ulaşmıştı. Öğrenci birliği Twitter’a bu gibi yorumların kaldırılmadığı ve yorum sahiplerinin bilgisi açıklanmadıkça mahkemeye başvuracağını belirtmişti. Twitter yetkilisi, söz konusu tweetlerle ilgili yorum yapmaktan çekinmiş ve şirket böyle durumlarda standart cevabı olan ‘içeriğe karışmayız’ şeklinde açıklama yapmıştı. Standartlara göre Twitter’ın tweetleri silme hakkı yok, ancak Twitter kurallarını ihlal eden veya yasadışı olarak kabul edilen içerikleri yazan kullanıcı hesaplarını dondurma yetkisi bulunuyor. Twitter yetkilisi hâkim kararı olmadan kullanıcılarının detaylarını paylaşmayacağını; ancak Amerikan şirketi oldukları için sadece Amerikan mahkemesinin kararının bağlayıcı olduğunu, Fransız mahkemesinin kararına aldırış etmeyeceklerini sözlerine eklemişti.