E1 bölgesinde Filistinli aktivistlerin çadırları kaldırıldı

Netanyahu, güvenlik güçlerine yaptığı çağrıda ‘Bab Al Shams’ (Güneşin Kapısı) denilen çadır kampını boşaltmaları emri verdi

Dünya
16 Ocak 2013 Çarşamba

Filistinli eylemciler, İsrail’in Kudüs ve Maaleh Adumim arasında bulunan, E1 bölgesinde İsrail’in inşa edeceği 3.500 evi kapsayacak geniş çaplı yerleşim merkezi projesini protesto amacıyla bölgeye geldiler. Filistin Halk Mücadelesi Koordinasyonu Komitesi, aralarında İsrailli ve diğer ülkelerden aktivistilerin de bulunduğu bir grup Filistinliyi bir araya getirerek bölgede Bab Alshams (Güneşin Kapısı) adını verdikleri bir çadır kampı kurdu ve basına “Bab Alshams bizim Kudüs’e kapımızdır,” açıklamasını yaptı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 250 kadar Filistinli aktivistin kurduğu bu yasadışı karakolun boşaltılması yönünde İsrail ordusuna emir verdi. Filistin Başmüzakerecisi Saeb Erekat ise, Bab Alshams’ın iki devlet içeren bir çözümü kurtarabilmek için kurulduğunu ve İsrail’in bu ihtimali yok etmeye çalıştığını söyledi.

İsrail polisi, bölgeye kurulmuş yasadışı çadırları boşaltırken hiçbir şiddet olayı yaşanmadığını bildirdi.  Polisin verdiği bilgilere göre içlerinde 25 Arap gazetecinin de bulunduğu yaklaşık 120 kişi bölgeden tahliye edildi.