İsrail’de Merkez-Sol’dan Yahudi-Arap eşitliği vaadi

Yahudi-Arap Ekonomik Gelişim Merkezi’nin organize ettiği törene sağcı partiler katılmadı Merkez solcu partinin temsilcileri geçtiğimiz pazar günü önümüzdeki on sene içinde Yahudi-Arap eşitliğini sağlamaya ilişkin bir antlaşma imzaladı.

Dünya
16 Ocak 2013 Çarşamba

Yahudi-Arap Ekonomik Gelişim Merkezi tarafından sunulan antlaşmaya katılanlar arasında İşçi Partisi, Meretz Partisi, Kadima Partisi, Hatnuah Partisi ve Yesh Atid Partisi’nden temsilciler hazır bulundu.

Likud-Yisrael Beiteinu, Habayit Hayehudi, Shas ve Birleşik Tora Yahudiliği partilerinin antlaşmayı reddetmelerinin ardından salondaki koltukları boş bırakıldı.

Balad ve Birleşik Arap List Ta’al Liderleri önceden katılacaklarını belirttikleri halde seremoninin başlamasına az süre kala iptal ettiler.

Antlaşma şartları diğer topluluklara nazaran İsrail nüfusunun yaklaşık beşte birini oluşturan Arap azınlıklarına devletin sunduğu sosyal ve ekonomik imkanlarının eşitsizliğine dikkati çekiyor. İmzalayan taraflar antlaşmaya bağlı olarak ileriki on yıl içerisinde Yahudi çoğunluk ve Arap azınlık arasındaki ayrımcılığın sona ereceğini taahhüt etti. Yahudi-Arap Ekonomik Gelişim Merkezinin yöneticisi Helmi Kittani törende, eşitsizliğin politik bir olgu olmayıp sadece Arap vatandaşlarına ait olmadığını, yoksul çocukların üçte ikisinin Araplardan oluştuğunu ve bu durumun tüm İsrail halkını ilgilendirdiğini söyledi.

Kittani, İsrail’deki Arap vatandaşlarının oy kullanmaları için çağrıda bulunurken “Şimdi arkanıza yaslanıp başkalarının sizin çırpınışlarınızı izleme zamanı değil, bu seçimler sizin hayatlarınızın değişmesine bir olanaktır. Evlerinizde oturmayın” çağrısını yaptı.