İsrail’de seçimler yaklaşırken siyaset toz duman

2013 seçim kampanyaları gazete ve televizyon kadar sosyal medya cephesinde de sürüyor

Dünya
16 Ocak 2013 Çarşamba

İsrail’de genel seçimlerden on gün önce yapılan anket sonuçlarına göre sağcı blok ile diğer partiler arasındaki ara daraldı. Sağcı ve dinci partilerden oluşacak bir koalisyon, mecliste yüzde 55-57 gibi net bir çoğunlukla Knesset’te temsil hakkını elde edecek görünüyor. 

Dahaf Enstitüsü tarafından yapılan ankete göre Başbakan Netanyahu liderliğindeki Likud-Evimiz İsrail bir önceki ankette 37 iskemle kazanırken şu anda 33 iskemle kazanacak gibi duruyor; meclisteki mevcut durumda ise 42 milletvekili bulunuyor. Anket sonuçları yeni hükümeti kuracak olan koalisyonun büyük kısmını bu partinin oluşturacağı yönünde.

Şeli Yahimoviç’in İşçi Partisi, Merkez-Sol bloğunun en büyük partisi olarak geçen ayki duruma göre 17 sandalyeden 18 sandalyeye yükseldi. Bloğun bir başka partisi olan Yair Lapid’in Yesh Atid Partisi, 11 sandalye alacak gibi görünüyor. Bu iki partinin yükselişe geçmesi 8 sandalye ile sınırlı kalan Tzipi Livni’nin Hareket Partisi’nin hesabından kesiliyor. Yahimoviç, Lapid ve Livni’nin geçen hafta Sağ’a karşı birlik olma gayretleri sonuçsuz kaldı. Kulislerde, Yahimoviç’in ve Lapid’in zayıflamış Hareket Partisi’nden oy kazanmak amacıyla birlikte hareket ettikleri kanısı oluştu.  Şaul Mofaz’ın Kadima Partisi ise sadece iki sandalyede kalacak gibi duruyor. Solcu Meretz Partisi ise 4 sandalyeden 6 sandalyeye çıktı. Böylece Sol-Merkez’in 45 koltuğuna Arap partilerin koltukları da eklenince Netanyahu’ya karşı oluşabilecek blok 56 sandalyeyi buluyor. 

Siyasi spektrumun daha sağ tarafında Naftali Bennett’in partisi Habayit Hayehudi, 14 iskemleyle Likud-Evimiz İsrail Partisi’nden sandalye kaparak güç kazanmaya devam ediyor. Naftali Bennett ‘istikrarlı, sadık ve beraber çalışılabilir bir parti’ olarak olası Netanyahu Hükümetine katılmak istediğinin sinyalini verdi. Yerleşimler konusunda ödün vermek istememesiyle ön plana çıkan ve dolayısıyla radikal sağcı olarak tanımlanan Bennett kesinlikle öyle olmadığını, merkez duruşlu bir parti olduklarını ve Netanyahu ile geçmişte kalan sıkıntıları unutup çalışmaya hazır olduğunu belirtti. Ultra Ortodoks partiler ise zayıflamaya devam ediyor. 22 Ocak seçimlerinde Şas Partisi’nin 10, Birleşik Tora Yahudileri Partisi’nin ise beş sandalye kazanması bekleniyor.