İranlı Yahudi genç Tahran’da öldürüldü

Dünya
9 Ocak 2013 Çarşamba

Bir  Devrim Muhafızının kızı ile arkadaşlık eden Daniel Magrufta (Mahgerefteh) adında 24 yaşındaki Yahudi Tahran’daki evinde cinayet kurbanı oldu. Daniel Magrufta, İran’ın tanınmış ailelerinden ve zengin bir işadamının oğluydu.

İran Yahudi Cemaati Magrufta’nın İranlı bir kadınla ilişkisi yüzünden öldürülmüş olabileceğine inanmalarına karşın, İranlı yetkililer bir soygun sırasında öldürüldüğünü ileri sürmekteler. Kasım ayı sonlarında 57 yaşında Yahudi bir kadın İran’ın merkez kenti İsfahan’da öldürülmüş, cansız bedeni sokaklarda sürüklenmiş cinayetin dini sebeplerle işlendiği söylenmişti.

2010 yılında İran’dan Almanya’ya göç eden bir Yahudi olan Armin Avi Kreuznacher, Daniel’in romantic bir ilişki yaşadığı kadınla evlenmeyi reddettiği için öldürülmüş olabileceğini varsaymakta.

Resmi kaynaklardan yapılan açıklamada katilin Daniel’i sırtından vurmasının ardından çaldığı arabasını Tahran sokaklarında terk ettiği belirtildi. İran Yahudi Cemaatinin son aylarda iki kişinin öldürülmüş olmasından dolayı tedirgin olduğu ifade edildi.

İran’da son olarak yayınlanan bir ankette 8.756 Yahudinin halen bu ülkede yaşamakta olduğunu ortaya koymakta. Bu rakam 1979 İslam Devrimi öncesinde İran Yahudi nüfusunun 1/10’da biri nispetinde.