İzak Baron´dan AĞA TAKILANLAR

 Hem Türkiye’nin hem de İsrail’in bu çözümü sağlaması için var güçleriyle çalışması gerekiyor. Ancak sonuç olarak baktığımızda bunun bölgede büyük bir istikrarsızlık yaratacağını düşünmüyorum. Çünkü her iki ülke de bölgede taşıdıkları sorumlulukları biliyor ve bir belirsizliğe neden olmak istemiyor.Her ikisi de ordu üzerinde güçlü sivil otoriteye sahip olgun demokrasi özelliği taşıyor ve hukukun üstün olduğu bir sistem işliyor.Ayrıca, gerek Türkiye gerekse de İsrail, bölgenin istikrarlı, güçlü ve sorumluluk taşıyan devletleri konumunda, bu nedenle bölgede bir istikrarsızlığın oluşmasına izin vermeyeceklerini düşünüyorum. Fareed Zakaria - Hürriyet

İzak BARON Diğer
9 Ocak 2013 Çarşamba

 

 Türkiye, Filistin’de      yaşanan insanlık dramıyla ilgilenmesin mi?.. İsrail’e hesap sormasın mı?

 

 

Ortadoğu’da Suriye ve İran gibi büyük problemler var. Geçmişi bırakıp bugüne bakmak gerekiyor. Türkiye ile İsrail’in her zaman ortak çıkarları vardı, bugün daha çok var... İki ülkenin altına girdiği şemsiye “ortak çıkarlar” olmalı. İki halkın birbiriyle problemi yok, yönetimler sorun çıkarıyor.” Yine bir parantez açma ihtiyacı içindeyim: Türkiye, Filistin’de yaşanan insanlık dramıyla ilgilenmesin mi?.. İsrail’e hesap sormasın mı? “Biz Kürtleri söylemiyoruz; siz de Filistinlileri söylemeyebilirsiniz. Siyasetçi değilim. Bunlarla ilgili bir çözüm önerecek durumda da değilim. Nobel Ödüllü bir bilim adamı olarak iki ülkenin yakınlaşmasını sağlamaya talibim. Problem olan konuları zamana bırakabiliriz.” Shechtman “naïf” bir dil kullanmaya özen gösteriyor, “İki ülke de birbirine çocuk gibi davranıyor“ diyor... Bilim adamı, Türkiye ile İsrail arasındaki “buzların” nasıl eritileceği konusunda belli ki düşünsel bir hazırlık evresinden geliyor. Amerika ve Çin arasındaki yakınlaşmayı hatırlatarak önerisini güçlendiriyor: “Erdoğan beni pingpong topu gibi kullanabilir!..” Shechtman, Amerika’nın Ortadoğu politikasına ilişkin olarak da “Amerika’nın yaptığı en kötü hareket Saddam’ı öldürmek oldu. Irak’ta etnik ve dinsel bölünmeye yol açtı. Bush, Saddam yakalandığında hemen telefona sarılıp, ‘Irak’tan çıkıyorum’ demeliydi“ yorumunu yapıyor... Suriye’de ise Esad’ın günlerinin sayılı olduğunu belirten bilim adamı, Türkiye’ye bir de tavsiyede bulunuyor: “Erdoğan yüzünü biraz daha fazla Batı’ya dönmeli...“ Gazze’ye bundan 6-7 yıl önce bir ilaç fabrikasına ziyaret için gittiğinde; iki toplumun da eşit ve özgür biçimde yaşadığını söyleyen Shechtman, “O tarihte Gazze’ye bağımsızlık verildi. Hamas yönetime geldiğinde ise diğer franksiyonların liderlerini öldürdü ve ilk sözü ‘Bütün İsraillileri öldüreceğiz’ oldu...” İsrail’de yaklaşan seçimlerin bir politika değişikliği beklentisi yarattığını düşünenler, önceki gün Gazze’de yönetimi elinde bulunduran Hamas’ın, ilk kez bölgede Mahmud Abbas’ın lideri olduğu El Fetih’in kuruluş yıldönümü kutlamalarına izin vermesini örnek olarak gösterebilirler. Mavi Marmara saldırısından sonra en alt seviyeye inen ikili ilişkilerin 22 Ocak’ta yapılacak seçimlerden sonra ilerleme kaydedeceği ve Türkiye ile İsrail yetkililerinin bugün “Aynı pozisyondayız” demedikleri yolunda haberler okuyoruz. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Müsteşar Feridun Sinirlioğlu‘nun ikili ilişkileri yoluna koymak üzere sürdürdüğü görüşmelerin ardından, MİT Müsteşarı Hakan Fidan‘ın İsrail-Hamas ateşkesiyle ilgili olarak İsrail örgütü MOSSAD ile temas kurduğu bilgisi de dün gazetemizde yer alan haberler arasındaydı. Bu yazıyı İmralı görüşmesini dışarıda tutarak bitirmek istememe; Kürt sorununda çözüme doğru atılan adımlar da yeni Ortadoğu analizlerine dahil edilmeli...

 

Serpil Yılmaz

http://ekonomi.haberturk.com/para/haber/809229-erdogan-beni-pingpong-topu-gibi-kullansin

 

 

 

  • “Birçok yerde kendini belli eden      yüksek gerilimli Yahudi ulusalcılığı her an hoşgörüsüzlüğe ve bağnazlığa      dönüşebilecek bir tehlike yaratıyor. Umarım bu durum salt çocuksu bir kafa      karışıklığından ibarettir.”

 

 

Einstein’ın meslek yaşamını ve kalıtlarını etkileyen anti-semitizmin bilincinde olan Siyonist lider Chayim Weizmann 1921’de önde gelen Siyonistlerden biri olan Kurt Blumenfeld’den “Einstein’ı kışkırtmasını” istedi. Ancak Blumenfeld ona, “Einstein’ın bir Siyonist olmadığını biliyorsun. Sakın onu Siyonist yapmaya ya da bizim örgüte katılmasını sağlamaya çalışma... Sosyalizme eğilimli olan Einstein Yahudi emek ve emekçilerin hedefleriyle çok yakından ilgileniyor... Einstein’ın konuşmalar yapmasını bekliyormuşsunuz diye duydum. Bu konuda çok dikkatli olun, çünkü çoğu zaman ağzından safça dökülen sözcükler hiç de işimize gelmeyebilir” diyerek uyarıda bulundu. Einstein’ı kışkırtmaya gerek yoktu. Seçimini hep ezilenlerden yana yaptığından Weizmann’ın İngiltere ve Amerika’yı ziyaret etme çağrısını şöyle bir yazıyla hemen kabul etti:

“Birçok yerde kendini belli eden yüksek gerilimli Yahudi ulusalcılığı her an hoşgörüsüzlüğe ve bağnazlığa dönüşebilecek bir tehlike yaratıyor. Umarım bu durum salt çocuksu bir kafa karışıklığından ibarettir.”

Ayrıca Blumenfeld kesin bir yanılgı içindeydi, çünkü Einstein hiç de saf değildi. Yaşadıklarından “anti-Semitizmin çoğu zaman siyasal hesaplarla ilgili bir sorun” olduğunu biliyordu. İsviçre’de olduğu sırada Yahudiliğinin ayırdında değildi ve yazılarında, “Yaşamımda Yahudi duyarlılığımı uyandıracak hiç bir şey yoktu. Bu durum Berlin’de yaşamaya başlar başlamaz ortaya çıktı. Orada genç Yahudilerin, özellikle de Doğu Avrupalı Yahudilerin, içinde bulundukları kötü durumu gördüm. Günümüzde Alman ekonomisinde yaşanan çöküşten onlar sorumlu tutuldular... Toplantılar, konferanslar ve basın yoluyla onların hızla uzaklaştırılmaları ya da gözaltına alınmaları yönünde baskıda bulunuluyor” diyordu.

Alman hükümeti Doğu Avrupalı Yahudiler aleyhine önlemler almaya niyetlenince Einstein buna karşı çıktı ve Berliner Tageblatt gazetesine yazdığı bir yazıda “bu tür önlemlerin insanlık dışı ve mantıksız olduğunu” belirtti.

 

Saswat Pattanayak

(Kindle Magazine - 30 Kasım 2012 - Türkçesi: Rita Urgan)

http://t24.com.tr/haber/einstein-tanri-ve-siyonizm-uzerine-gercekte-neler-demisti/221018

 

 

  • İsrail yeni Mısır’dan memnun

 

“İsrail’e göre Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yönetimindeki Mısır hükümeti, Savunma Sütunu [operasyonu] sırasında ‘sınavı geçti’. Mısır’ın yeni liderleri, İsrail’in büyük bir saldırı başlatmak yönündeki sürpriz kararına başlangıçta öfke ve aşağılamayla yanıt verse de, Mübarek döneminde de benimsenen basmakalıp bir senaryoyu uygulayarak, şiddete son vermek üzere istihbarat uzmanlarını harekete geçirdi. Netanyahu hükümeti buna karşılık İsrail’in devreden çıkmış olması ve bununla ilgili kuşatması nedeniyle Mısır’ın omuzlarına binen, Gazze’nin refahı ile ilgili stratejik yükü hafifletebileceği sinyalini verdi. İsrail’in Gazze’ye denizcilik alanında uyguladığı ambargoya fiili olarak son verilmesinin ve belki de Gazze havaalanının yeniden açılmasının tartışılmaya başlanması şaşırtıcı olmayacaktır.”

 

Geoffrey Aronson

http://haber.sol.org.tr/dunyadan/israil-yeni-misirdan-memnun-haberi-65296

 

 

  • Bir Yahudi halk şarkısının (Rabbi      Elimelekh) Türkçe aranjmanı olan "Bir Başkadır Benim      Memleketim"i nasıl oldu da böylesine sevip benimsedik dersiniz?

 

 

Bitmekte olan 2012'yi ve kapıda bekleyen 2013'ü anlamak için galiba "Memleketimiz"in "Bir başka" olduğu düşüncesinin ne kadar köklü bir inanç olduğunu da görmemiz gerekiyor.

Hatta bir başka dildeki şarkı Türkçeye aktarılsa ve "Dünyadaki Tek Ülkedir Memleketim" denilse, bu sözler derin düşüncelerimizi daha da iyi ifade eder.

Çünkü siyasi kamplaşmanın tırmandırıldığı, şiddetin düşüncenin yerine ikame edildiği, iktidarın ak dediğine muhalefetin kara dediği ve bunun "Siyasi rekabet" olarak kabul edildiği dünyadaki tek ülke sanki Türkiye'dir.

Teröre karşı mücadele veren ve darbecilerin yargılandığı tek ülkedir Türkiye...

En önemlisi de bu ülkenin insanları dünyadaki benzerlerinden farklıdır... Sadece burada insanlar kendileri gibi düşünmeyenleri "Vatan haini"i olarak görürler.

...

Bütün alemi bize kurban etmeden, bu şarkı hakkında "Vikipedia"da yer alan bilgileri hatırlayalım:

- Geleneksel olarak Yidiş dilinde seslendirilen şarkının özgün sözleri ve düzenlemesi Moyshe Nadir takma adını kullanan Yitzchak Rayz (1885-1943) adlı ABD'li bir yazara aittir.

- Şarkıyı dünya çapında tanıtan şarkıcılardan biri de Fransız Mireille Mathieu'dür ve "L`Aveugle" adını almış olan şarkıyı Fransızca sözlerle seslendirmiştir.

- Türkiye'de ise 1972 yılında caz şarkıcısı Ayten Alpman parçayı Fikret Şeneş'in yazdığı sözlerle ve "Bir Başkadır Benim Memleketim" adıyla Türkçe seslendirdi. 1974'teki Kıbrıs Harekâtı sırasında TRT'de "Memleketim" şarkısı sık sık çalınınca birdenbire şarkıya olan ilgi patladı.

 

Mehmet Barlas

http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/barlas/2012/12/30/gercekten-memleketimiz-bir-baska-midir

 

 

  • Milli Mücadele bir “Yahudi komplosu”      idi.

 

Büyük Doğu’nun esas teması Cumhuriyet rejimini eleştirmek olmuştu ama bu eleştiri çok geriden başlatılıyordu. Necip Fazıl’a göre II. Meşrutiyet Yahudi ve mason uşağı olan İttihat ve Terakki Cemiyeti’nce yapılmıştı ve “Meşrutiyet devri, (…) fuhuş ağacının ilk turfanda meyvalarını devşirir ve bu işin maddi ve manevi bütün unsurlarını kadrolaştırır.” Milli Mücadele bir “Yahudi komplosu” idi. Necip Fazıl’ın asıl kahramanları Sakallı Nureddin Paşa ve Mersin Cemal Paşa gibilerdi. Cumhuriyet Türk milletinin ahlak açısından en kötü dönemidir. Cumhuriyet dönemi, Kısakürek için Türk milletinin ahlak açısından en kötü zamanlarını yaşadığı devirdi. Laiklik dinsizlik ve Allahsızlıktı. Ama Necip Fazıl müritlerine temkinli olmayı öğütlüyordu: “Biz ne lâikiz diyoruz, ne lâik değiliz diyoruz. Birinden biri, ama söylemiyoruz. Lâiklik, ne iyidir, ne kötüdür diyoruz. Dikkat edin onu da söylemiyoruz. Ama diyoruz ki, lâiklik dünya hükmü olan bir din hakkında kabil-i tatbik değildir. Evet, sevgili gençler, daima benim gibi konuşmaya çalışın. Çünkü davamız çeşm-i bülbül kadar naziktir, yere düşürüp kırmayalım.”

 

Ayşe Hür

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1115579&Yazar=AYSE-HUR&CategoryID=97

 

 

  • İnsan herkesin gözü önünde cereyan      eden bir dizi aşağılanmadan sağ salim çıkamaz

 

“Araplar, Yahudi göçünün birkaç mülteci topluluğundan ibaret olmadığını, ülkeyi sahiplenmeye yönelik bir girişimin söz konusu olduğunu anlayınca her halkın göstereceği tepkiyi gösterdiler. Bunu engellemek için silahlandılar. Ama yenildiler.

Ne zaman bir çatışma çıksa yenildiler. Kesin olan şu ki peş peşe gelen bu felaketler önce Arap dünyasının, sonra da islam dünyasının dengelerini bozdu. Hem siyasi hem de klinik açıdan denge bozuldu.

İnsan herkesin gözü önünde cereyan eden bir dizi aşağılanmadan sağ salim çıkamaz. Arapların hepsinde derin bir travmanın izleri vardır ve bende bunun dışında değilim.

Ama bu Arap travmasına karşı kıyıdan, beni içine kabul eden Avrupa yakasından bakıldığında, anlayışsızlık ve kuşkudan başka bir duygu telkin etmiyor.

Ve İsrail ile yaşadıkları çatışma dünyanın, en azından Batı'nın vicdanıyla -aşağı yukarı aynı şey - Arapların bağlantısını kopardı.”

 

Amin Maalouf

http://www.haber7.com/yazarlar/meryem-aybike-sinan/974060-maaloufa-gore-arap-ve-yahudi-yazgisi

  • Netten okumalar

 

  • “Ortadoğu liderliğine en yakın ülke      Türkiye” – Daniel Pipes

 

http://www.aksam.com.tr/ortadogu-liderligine-en-yakin-ulke-turkiye--158420h.html

 

  • Türkiye Avrupalı değil Ortadoğuludur..." * Tuncer      Bahçivan

 

http://www.gazeteci.tv/turkiye-avrupali-degil-ortadoguludur-5646y.htm

 

 

-      Devletin hatasını telafi etmeye çalıştığı ünlü Dreyfus davası - Artun Mimar

 

http://www.agos.com.tr/haber.php?seo=devletin-hatasini-telafi-etmeye-calistigi-unlu-dreyfus-davasi&haberid=3915

 

-      Filistin meselesine dair notlar – Müfit Yüksel

 

http://yenisafak.com.tr/yazarlar/MufitYuksel/filistin-meselesine-dair-notlar/35613

 

-      Arap-İsrail savaşları ve Filistin meselesine dair notlar (1) – Müfit Yüksel

 

http://yenisafak.com.tr/yazarlar/MufitYuksel/arap-israil-savaslari-ve-filistin-meselesine-dair-notla/35714

 

 

  • 'Filistinli cesur kız' ya Kürt olsaydı? – M. Serdar      Korucu

 

http://www.demokrathaber.net/filistinli-cesur-kiz-ya-kurt-olsaydi-makale,6910.html

 

  • İsrailli Gastrolog Janna Gur’dan Birbirinden Leziz Yemek      tarifleri

 

http://israilblogu.com/2012/12/31/israilli-gastrolog-janna-gurdan-birbirinden-leziz-yemek-tarifleri/

 

 

 

  • Netten seyredin

 

  • Ilanit - Veshuv Itchem

 

https://www.youtube.com/watch?v=L8meNiaQ6ak