Nouriel Roubini “Orta sınıf vergi kesintileri, Obama için fazla maliyetli bir zafer”

Kriz kâhini lakaplı ekonomist Roubini, ABD’nin orta sınıf vergilerini devam ettirmesinin, Obama için “fazla pahalıya mal olan bir zafer” olduğunu savundu

Ekonomi
9 Ocak 2013 Çarşamba

New York Üniversitesi profesörü ve ‘Kriz kâhini’ lakabıyla tanınan ekonomist Nouriel Roubini, Financial Times Gazetesi’nde kaleme aldığı makalesinde ABD Başkanı Barack Obama ve Kongre’nin Amerikalıların yüzde 98’inin vergi kesintilerinin devam ettirilmesini öngören mali uçurumu önleme anlaşmasını değerlendirdi. Roubini, mali uçurum anlaşmasının kutlanacak bir tarafının olmadığını savundu.

Teknolojik gelişmelerin ve nüfus baskısının arttığı küreselleşen dünyada ne Demokratlar ne de Cumhuriyetçilerin doğru ve gerekli olan ‘sosyal refah ülkesini’ korumanın, zenginler kadar orta sınıf için de ‘yüksek vergiler’ gerektirdiğini algılayamadığını ileri süren Roubini, bu nedenle geçtiğimiz çarşamba günü Kongre’de onaylanan mali uçurum anlaşmasının Obama için “fazla maliyetli bir zafer” olduğunu söyledi.

Finansal piyasaların bütçe anlaşmasına olumlu tepki verdiğini söyleyerek tahvil piyasasındaki zorlayıcı faktörlerin de bir süre daha sessiz kalacağını belirten Roubini, ancak zorlukların bir noktada ortaya çıkacağını yazdı.