Solda birleşme sinyali

İsrail’de seçimler hızla yaklaşırken İşçi Partisi Başkanı Şeli Yahimoviç ve yeni kurulan Hareket Partisi Başkanı Tzipi Livni birleşme sinyalleri veriyor

Dünya
9 Ocak 2013 Çarşamba

İsrail’de genel seçimlere iki hafta kala İşçi Partisi Başkanı Şeli Yahimoviç ve yeni kurulan Hareket (Hatnua) Partisi Başkanı Tzipi Livni, Başbakan Binyamin Netanyahu’yu düşürmek için güçlerini birleştirme sinyallerini verdi. Livni canlı yayında merkez parti liderleriyle görüşme niyetini açıkladıktan hemen sonra cep telefonundan Yahimoviç’den buluşma daveti mesajı aldı.

Röportajında Livni bir sonraki hükümetin ‘radikal, aşırı uçta ve ultra Ortodoks’ bir yapıda olmasını engellemek için merkezde güçlü bir blok oluşturma çağrısı yaptı. Livni birleşme için gayret edeceğine, Yahimoviç ve Yesh Atid Partisi Başkanı Yair Lapid ile temaslara geçeceğine dair söz verdi. “Anketlerde Likud-Evimiz İsrail oluşumunun düşüşe geçmesi bizim için bir fırsattır,” değerlendirmesini yapan Livni, “Halkın ümitsizliğe kapıldığı bu dönemde biz liderler vazgeçemeyiz, birleşmiş merkezi bir blok şu anda önde giden Likud-Evimiz İsrail partisinin önünü kesebilecek büyüklükte olur, kararsız oyları da kendimize çekebiliriz” dedi.

Livni, İsrail’in bir çıkmaza sürüklendiğini söyleyerek, “Şeli ve Yair’in yeni bir yön bulmak gerektiği konusunda bana katılacaklarını ve şimdiki hükümeti değiştirmek için sorumluluk alarak fikir birliğine varacağımıza inanıyorum,” dedi. Televizyon yayını sonrasında Şeli Yahimoviç, Livni’ye röportajı sırasında sms mesajıyla buluşma daveti yaptığını açıkladı. İşçi Partisi’nden gelen açıklamaya göre davet bir sonraki hükümetin Şeli Yahimoviç tarafından kurulacağı ihtimalinin yükselmesi ışığında yapıldı. Meretz Partisi Başkanı Zava Gal On da girişime destek verdiğini açıkladı ve üç partinin birleşmesi ve bir lider seçmesi durumunda partisinin o lideri destekleyeceğini söyledi. 

YESH ATİD PARTİSİ

KOALİSYON KONUSUNDA

ÇEKİMSER

Yesh Atid lideri Yair Lapid Facebook hesabına Livni ve Yahimoviç’in kuracağı merkez sol blokuna katılmayacağını yazdı. Birleşme çağrısını reddetmesinin nedeni olarak ne insanları ne de partileri boykot etmek istemediğini gösteren Lapid, “Başbakan Netanyahu’nun hükümeti tekrar kurma ihtimalini yüksek görüyorum, bu noktada kurulacak hükümete aşırı sağcılar ve Harediler yerine biz katılmalıyız,” dedi.