Chuck Hagel resmen ABD Savunma Bakanı adayı

ABD Başkanı Barack Obama, Savunma Bakanı pozisyonuna Chuck Hagel’i resmen aday gösterdi. Obama, seçimiyle senatoda İsrail ve İran politikasını eleştirenlere karşı çekişmeli bir oylama sürecine girecek gibi görünüyor.

Dünya
9 Ocak 2013 Çarşamba

ABD Başkanı Barack Obama, Pentagon için aday gösterdiği ismi açıkladı. Cumhuriyetçi senatör Chuck Hagel, Obama’nın ikinci dönem başkanlığında ulusal güvenlik konusunda güvendiği isim olarak ortaya çıktı ancak tartışmaları da beraberinde getirdi. Hagel, Kongre’deki Cumhuriyetçilerden İsrail karşıtlığı ve İran’a karşı yumuşak tutumlarıyla eleştiri alıyor. Hagel ile birlikte ulusal güvenlikte adı geçen diğer iki aday John Kerry (Dışişleri Bakanlığı) ve John Brennan (CIA başkanlığı) için de senatoda oylama yapılacak.

Obama ‘askeri birliklerimizin hak ettiği lider’ dediği 66 yaşındaki Hagel için zorlu bir sürece girmeye hazır. ABD’nin veya İsrail’in İran’a askeri bir müdahalede bulunmasına açıkça karşı çıkan Hagel, geçmişte Yahudi lobisinin ABD’deki etkisinden söz ederek İsrail’i destekleyenleri kızdırmıştı.

Senato üyelerinden John Cornyn, Hagel’in savunma bakanı olması ile ilgili açıklamasında, “Bu, dostumuz İsrail’e yollayabileceğimiz en kötü mesaj olsa gerek,” dedi.

Resmi adaylığının açıklanmasının hemen ardından Hagel, “Sicilim İsrail’e kesin ve tam bir destek verdiğimi gösteriyor, beni eleştirenler fikirlerimi yanlış yorumluyor. İran konusunda yumuşak olduğum iddialarını da reddediyorum,” açıklamasını yaptı.