‘Araplar verdiği sözü tutmadı’

Filistin Başbakanı Selam Fayyad verdiği bir demeçte hükümetin neredeyse iş yapamaz durumuna geldiğini ve bunun en büyük nedeninin Arap ülkelerinin vermeye söz verdikleri yüzlerce milyon doları hala göndermemiş olmaları olduğunu söyledi.

Dünya
9 Ocak 2013 Çarşamba

Fayyad, bu şekilde devam etmesine izin verildiği takdirde, Filistin’de bu eşi benzeri görülmemiş mali kriz nedeniyle yoksul Filistinli sayısının iki katına çıkacağını ve yaklaşık 4 milyon nüfusu olan ülkenin yüzde 50’sinin yoksul olacağını söyledi.

Fayyad’a göre Batı Şeria merkezli Filistin’in halkına verdiği birçok sözü tutamaması öte yandan İsrail’in Hamas’a yakın zaman önce bazı imtiyazlar sağlaması; Gazze için dogmatik bir zafere,  Batı Şeria içinse dogmatik bir yenilgiye neden oldu.

Fayyad son yıllarda bütçe açığının arttığını belirterek Arap devletlerini verdikleri yardım sözünü tutmadıkları için suçladı. Fayyad, Avrupa ülkelerinin tüm yardım sözlerini tuttuğunu, geçen sene ABD Kongresi’nin engellediği 200 milyon dolar dışında ABD’nin de en fazla yardımda bulunan ülke olduğunu vurguladı. Fayyad kasım ayı maaşlarının yarısını ödeyemediklerini, aralık ayı maaşlarını ise nasıl ödeyeceklerini bilmediklerini söyledi.

Yoksulluk oranı iki katına çıkabilir

Fayyad, hükümetin neredeyse tamamen iş yapamaz durumuna geldiğinin altını çizerek, yaklaşık 1 milyon Filistinli’nin devletten aldıkları maaşla geçindiklerini ve bu durumun da bu insanları ciddi biçimde yoksulluğa iteceğini söyledi. Fayyad sözkonusu durumun, Batı Şeria’da şu an yüzde 25 olan yoksulluk oranını iki katına çıkaracağını da sözlerine ekledi.

FİLİSTİNLİLER BM KARARINDAN SONRA İSİMLERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas hükümete  ‘Filistin Yönetimi’ ismini ‘Filistin Devleti’ olarak resmen değiştirmesini söyledi.  Değişiklik, Birleşmiş Milletler’in  29 Kasım’da Filistin’in  ‘üye olmayan gözlemci devlet’ olarak statüsünü üst seviyeye taşıması üzerine gerçekleşti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tüm resmi olan Filistin damgaları, amblem, antetler ve belgelerin üstünde yeni ismin geçmesini istedi. Hükümetten gelen bir açıklamada, bu değişikliğin amacının Filistin’in ‘egemenliğini’ vurgulamak ve ‘gerçek bağımsızlığa’ bir adım daha yaklaşmak olduğu belirtildi.