Bedenin son noktasına ulaşan dans: Modern Dans

Modern dansta verilmeye çalışılan bir mesaj vardır. Modern dans hayatın kendisidir. Kuralları yıkan, kalıpları aşan bedeni özgürleştiren bir dans. Farklı bir bölüm okuyan Rosita Menda ile dans konusunda söyleştik. Dans ile ilgilenen ÖSS senesindeki arkadaşlarımıza bir seçenek olabilir diye düşünüyorum.

Yaşam 0 yorum
9 Ocak 2013 Çarşamba

Lian PENSO


Dans okumak fikri nasıl oluştu?

“Günümüzde dans okumak da neymiş, git avukat ol” cümlesini düşündüm. Başka seçeneklere ne kadar kapalı olduğumuzu, işletme, finans, hukuk, ofis hayatı, pazarlama, reklam... bu kavramlar üzerine de düşündüm. Zorunluluk mu gerçekten? Herkes yapıyor diye biz de yaparsak, nasıl farklı olalım?

Aklıma dans geldi sonra, sanat geldi, müzik geldi, felsefe geldi, resim geldi. Farklı dallara da yönelebilme olanaklarımızın olduğunu ama toplumun baskısından dolayı illa para kazanılacak, illa bir ofiste 9:00-6:00 çalışılabilecek bir şey okusam daha iyi olur diyen gençleri duyar gibi oldum. 

Dans etmeye ne zaman başladın? Eğitim hayatından bahsedelim...

İlkokul ve liseyi Şişli Terakki’de okudum. Küçük yaşta bale yapıyordum, yaklaşık iki sene okulumda baleye gittim.  Sonra sıkılarak baleyi bıraktım; zıt şeyler yapmak istedim. Tenise başladım, sonra futbol, voleybol. Ama içimde hep dans tutkusu vardı. Bedenimi kullanabileceğim bir şey istiyordum. Sonra okulda dans koluna girdim, YSK’da folklor yaptım. Fakat profesyonel anlamda dansa başlamam ÖSS zamanında oldu.

ÖSS senesi ne yapmak istediğimi düşündüm ve gerçekten yapmak istediğim şeyi okumaya karar verdim. İlk olarak sporla ilgili bir şey olabileceğini düşünüp, beden eğitimi okumak istedim; fakat onun için lisans gerekiyordu. Üniversitelerle görüşmelere gittiğimde dans bölümü olduğunu öğrendim. Modern dans ve bale fikri çok hoşuma gitmişti. 4 ay yetenek sınavına çalıştım. Zor bir dönemdi; ama istekliydim ve başardım. Yıldız Teknik’te Sanat Fakültesi, Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nü kazandım. Ana sanat dalım danstı ve dört sene bu bölümü zevkle okudum.

Konservatuardan daha farklıydı; çünkü dansın üniversitenin içinde olması sanat tarihi gibi farklı dersleri de görmemi sağladı. Hem dans hem de sanat hakkında da birçok şey öğreniyordum.

Mezun oldun ve şimdi dans aynı zamanda senin işin. Bu kapsamda neler yapıyorsun?

Mezun olduktan sonra; modern dansa yönelik bir şey yapmak istedim. Ancak, Türkiye’de dans alanı çok dar, dans kursları eksik;  bu yüzden hayalim bir stüdyo açmak.

Uzun süre barmitsvalara, düğünlere dans koreografileri hazırladım. Şimdi ise Pilates, Zumba dersleri veriyorum. Sitelere gidiyorum, United Club Spor Salonu’nda ders veriyorum, Cadde Sanat Okulu, Zekeriyaköy Stüdyo’da derslerim oluyor.

Türkiye’de modern dansçı olmak nedir?

Anlaşılamıyoruz, fazla ilgi yok.  Modern dansın ne olduğu da bilinmiyor.

Peki nedir modern dans?

Balenin kalıplaşmış kurallarını aşan, patikleri atan, tütüleri çıkaran bir dans. Bedenin ulaşabileceği son noktaya götürebilen bir eylem. Bale, latin dans; görselliktir. Oysa modern dansta verilmeye çalışılan bir mesaj vardır. Modern dans hayatın kendisidir. Kuralları yıkan, kalıpları aşan bir dans. Bedeni özgürleştiren.

Sence dans sana ne ifade ediyor?

Dans her şey. Söyleyecek bir şey yok: Nefes almak gibi benim için. Kendim olabildiğim yer. Role bürünmene gerek yok. Dans ederken çıplaksın aslında...

Geleceğe dair planların nelerdir?

Şu an arkadaşımla modern dansı halka indirmek için neler yapabiliriz;  proje üstündeyiz. Modern dansa değer verilmesi için halkın hoşuna gideceği şekilde öğretilmeli dans. Tabiki bazı teknikler var ki, modern dansı bilmeyen biri izlediğinde o mesajı alamıyor, o yüzden modern dansı anlamak biraz daha kolay olmalı. Benim en büyük hayalim spor ve dans stüdyosu ve modern dans, bale akademisi açmak.

 

2 Yorum