Apple İsrail elektronik şirketini satın alıyor

Yaptığı ve geliştirdiği bilgisayar ve cep telefonları ile dünyanın en ileri tüketici elektroniği firması olan Apple, İsrail’in uydu navigasyon sistemleri geliştiren Waze firmasını satın almak için pazarlık halinde.

Dünya
4 Ocak 2013 Cuma

İleri teknoloji blogları ile ünlü TechCrunch sitesinin haberine göre, cep telefonu devi, yeni kurulmuş Waze firmasına şimdiden 400 milyon dolar teklif etti.

Tech Crunch haberinde, iki firma arasındaki görüşmelerin yeni başladığını yazarak daha pazarlığın uzun süre devam edeceğini belirtti.

Waze firmasını mali açıdan değerlendiren yatırım uzmanları, satın alma fiyatının bir milyar doların biraz altında olacağını tahmin ediyorlar.

Waze gibi firmalar yeni kurulmuş olmasına rağmen fiziksel aktiflerinden ziyade, know-how zenginliğinden dolayı büyük firmalar tarafından satın alınıyor.

 

Uluslararası yatırımcılar start-up tabir edilen bu firmaları finanse ederek, yeni  teknoloji geliştirmelerini sağlıyorlar, ardından geliştirilen know- how patenti alınarak tescil ediliyor ve Apple gibi büyük devlerin kullanımına açılıyor.

Eğer Apple bu teknolojiyi kullanmak isterse, satılan her telefon için telif ödemek zorunda, dolayısı ile, söz konusu uydu navigasyon sistemini geliştiren firmayı Apple’ın satın almak istemesinin nedeni satılan her telefon için telif ödeme maliyetinden kurtulmak.