Ayın çevre dostları

Çevre
4 Ocak 2013 Cuma

AYIN ÇEVRECİ ÜRÜNÜ

SAKIZ BATARYA

Yıllardır sakızlarımızdan günlük aşk falımızdan rengarenk meyve aromalı balonlara her türlü ilginçliğin çıkmasına alışkın olsak da, tasarımcı Ping-Yi Lin bizi bile şaşırtacak bir ilke imza attı. Lin, sakız paketlerine çok benzeyen, incecik kağıtlardan oluşan dikdörtgen bir kutuda Chewing Gum Battery adı verilen elektronik pili üretti. Akıllı telefonunuzun veya fotoğraf makineninizin pili biterken, sakız bataryayı cihazların arka yüzüne yapıştırdığınızda, cihazınıza ekstra bir batarya ömrü sağlıyor. Üstelik bu çevreci can simidimiz, güneş paneli donanımlı satış otomatları ile satılıyor ve ambalajları da tıpkı sakız ambalajlarına benziyor.

“Gezegeninizin sizin için ne yapabileceğini sormayın, sizin gezegeniniz için ne yapabileceğinizi sormaya başlayın”  - Nina Owen-İngiliz Yahudi Çevre Avukatı

 

AYIN  ÇEVRE GÜNDEMİ

DOHA İKLİM MÜZAKERELERİ

Kasım sonunda gerçekleştirilen İklim Müzakereleri doğa için tam bir hayal kırıklığı oldu.  Katar’ın Doha kentinde toplanan ve iki hafta süren 18. İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’na katılan devletler kendilerinden bekleneni veremedi.  İklim değişikliğine neden olan sera gazlarının azaltımını öngören Kyoto Protokolü’nün ilk dönemi biterken yerine konulabilecek küresel bir anlaşma ne yazık ki sağlanamadı. Son yayınlanan bilimsel raporlara göre küresel sera gazı emisyonlarında 2020 yılından önce düşüş eğilimini sağlayamazsak 2060 yılında 4°C’lik küresel ısınma kaçınılmaz olacak. Kısacası eğer 2015’te Polonya’da yapılacak olan görüşmelerde küresel ölçekte bağlayıcı ve hırslı bir ikinci anlaşma sağlanamazsa, sıcaklık artışları yaşamlarımızı temelden sarsacak.

 

AYIN  ÇEVRE ADIMI

 Sizin için küçük, doğa için büyük bir adım

Yorgun bir günün ardından sizin uykuya ihtiyacınız olduğu gibi bilgisayarınızın da dinlenmeye ihtiyacı var. Bilgisayarlarınızı standby yerine tam olarak kapatarak günde 40 watt’lık enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.  Bu sayede her gün 7 kuruş veya yılda 25 lirayı cepte tutabilirsiniz.  Kısacası yattığınız yerden para kazanmak istiyorsanız, bundan böyle her akşam Facebook’a iyi geceler statüsü yazıp, günün son tweet’ini yolladıktan sonra bilgisayarınızı tamamen kapatmayı unutmayın.

 

AYIN ÇEVRE KURUMU

KÜRESEL ÇEVRE FONU

(Global Environment Facility - GEF), BM Kalkınma Programı (UNDP), BM Çevre Programı (UNEP) ve Dünya Bankası tarafından yönetilen, ortak bir çevre programıdır.

GEF’in misyonu küresel çevrenin korunmasıdır. Yerel ve küresel çevre sorunları, ulusal ile uluslararası kaynaklar arasındaki bağı kurmayı amaçlar. 1992 yılında Rio de Janeiro’da düzenlenen Dünya Zirvesi sonucunda çıkanlara dayanarak görev ve yönetimi tanımlanmıştır. Öncelikli olarak belirlenen dört alandaki -biyolojik çeşitlilik, iklim değişikliği, uluslararası sular ve ozon tabakasının delinmesi- projelere fon sağlayarak küresel çevre faydaları sağlamak amacı ile kurulmuştur. Bu odak alanlara, sonraki yıllarda, toprak bozulması, kalıcı organik kirleticiler (POPs) odak alanları da eklenmiştir

Küresel Çevre Fonu hakkında detaylı bilgi için www.undp.org/gef/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.