Piyasalarda mali uçurumun çözülmesinde “mutlu son”

Uluslararası piyasalar, ABD’de bütçe tıkanıklığının aşılmasından olumlu etkileniyor

Ekonomi
3 Ocak 2013 Perşembe

Avrupa hisse senetleri, ABD kanun yapıcılarının ekonomiyi tehdit eden harcama kısıntıları ve vergi artırımlarının önemli bölümünü önleyen yasayı onaylamasının ardından yükselerek geçen yılki yüzde 13’lük küresel ralliyi genişletirken, metaller ve petrol değer kazandı. ABD doları ve Japon yeni ise gevşedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:28’de yüzde 1.1’lik bir sıçrama gerçekleştirdi ve Mayıs 2011’den bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmeye yönlendi. Bakır Londra’da yüzde 2,2 yükselirken, petrol New York’ta yüzde 1 değer kazandı. Yen Euro karşısında yüzde 1,1 ile bir haftanın en hızlı değer kaybını gerçekleştirerek 115,77 yen seviyesine gevşedi ve ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi yüzde 0,4 geriledi. ABD’nin 10 yıl vadeli tahvilleri ve Almanya tahvilleri geri çekildi.

ABD’de Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçi kanun yapıcıların harcama kısıntılarını yasaya ekleme çabalarından vazgeçerek, dünyanın en büyük ekonomisinde toparlanmanın önündeki önemli bir engeli kaldırmalarının ardından Senato’dan dün geçen bütçe anlaşmasını onayladı. Bugün Avrupa’da açıklanacak veriler arasında, daralmanın pek fazla değişmediğini göstermesi beklenen Euro Bölgesi imalat sanayi verileri ve Almanya ve eyaletlerinin enflasyon rakamları yer alıyor.

Hong Kong’da Principal Global Investors portföy yöneticisi Binay Chandgothia, “ABD’de varılan anlaşma ilk anda pozitif ve piyasaya kısa vadede rahatlama getirdi,” dedi ve “Sürdürülebilirlik, nihayetinde ortaya neyin çıkacağına ve borç tavanıyla ilgili tartışmaların nasıl şekil alacağına bağlı. Müzmin siyasi müzakereler olacak” şeklinde görüş bildirdi.

Temsilciler Meclisi’nde 167’ye karşı 257 oyla geçen yasa, bir yıldır süren, 1 Ocak’ta devreye giren ve mali uçurum olarak adlandırılan 600 milyar doların üzerinde otomatik vergi artırımları ve harcama kısıntılarının nasıl önleneceği düğümünü çözdü. Senato bu yasayı bir gün önce onaylamıştı ve şimdi sıra Başkan Barack Obama’nın onaylamasında. Başkan Obama daha önce yaptığı açıklamada yasayı onaylayacağını söylemişti.