2012 yılında İsrail’in geleceğini etkileyen en önemli 10 kişi

İki yıl önce Jerusalem Post gazetesinde yayınlanan ‘Yahudileri etkileyen en önemli 50 kişi’ haberinden esinlenen yazar Dovid Efune özellikle İsrail ve Yahudiler için cesur eylemler veya söylemlerde bulunan Yahudi olmayan kişiler listesini oluşturdu. Bu yılki Efune’nin Yahudilerin geleceğini etkileyen kişiler listesi, dünya liderlerinden, bürokratlardan ve iş adamlarından oluştu

İzzet BONOFİYEL Diğer
3 Ocak 2013 Perşembe

25 yaşındaki Dovid Efune, The Algemeiner Journal gazetesinin editörü ve aynı zamanda Gerchon Jacobson Vakfı’nın müdürlüğünü yürütüyor. The Algemeiner Journal, ABD’li ve uluslararası Yahudiler ve İsrail’le ilgili haberler yapan, New York merkezli haftalık bir gazete. Yidiş dilinde küçük bir bölümü olan gazete, İngilizce yayın yapıyor. Fox News’a göre The Algemeiner Journal, ABD’de en hızlı büyüyen Yahudi gazetesi.

Gazetenin internet sitesi Algemeiner.com, seküler ve Yahudi olmayan takipçiyi hedefleyen, küresel çapta ilk ve tek Yahudi haber sitesi. Tamamen İngilizce olan site, gün boyunca güncelleniyor. Site, makale yazarı ve blog yazarlarının birleşiminden oluşan demokratikleşmiş benzer içerik modeli nedeniyle, ‘Yahudi Huffington Post’ olarak da nitelendiriliyor.

İşte Efune’nin  TOP 10 listesi şöyle:

10.

 Pilar Rahola

İspanyol gazeteci yazar aynı zamanda eski politikacı ve parlamento üyesi

1958 doğumlu Pilar Rahola, Barselona Üniversitesi’nde İspanyol ve Katalan Filolojisi eğitimi gördü. Cumhuriyetçi ve antifaşist bir aileden gelen Rahola’nın, kendisi gibi birçok politikacı ve yazar akrabası var. 1987 ve 1990 yıllarında İspanya’da bir yayınevinde müdürlük yaptı. 1993-2000 yıllarında politika ile ilgilendi. Daha sonra tekrar gazetecilik ve yazarlık görevine geri döndü. İlgi alanları kadın hakları, uluslararası insan hakları ve hayvan hakları oldu. Son dönemde ise İsrail ve Siyonizm’i konu alan sol görüşlü politikacıların ikiyüzlülüğü hakkında yazmaya başladı. Pilar Rahola birçok ödül aldı. Son olarak Yahudiler ve İspanyollar arasında iyi ilişkiler kurulması ile ilgili çabalarından ötürü 2012 yılında Samuel Hadas ödülüne layık görüldü.

 

9. Bob Costas

NBC Televizyonu Spor Muhabiri

Robert Quanlin Bob Costas 1952 doğumlu spor muhabiri. 1980 yılından beri NBC için spor muhabirliği yapıyor. Bob Costas, Olimpiyat oyunlarının açılışlarında canlı yayın program yaptı. Bob Costas’ın listeye girmesini sağlayan en önemli sebeplerden biri 1972 yılı Münih olimpiyatlarında Filistinli teröristler tarafından saldırıya uğrayan on bir İsrailli sporcu ve antrenörün dul eşlerinin Olimpiyat komitesini arayıp ölen eşleri için bir dakikalık saygı duruşu yapılmasını talep etmelerini haber yapması. 1973’de, öldürülen İsrailli eskrim antrenörünün eşi, Uluslararası Olimpiyat Komitesine(UOK) bir mektup yollayarak yaklaşan 1976 Montreal Olimpiyatlarında anma töreni talep etmiş, o zamandan beri, aileler UOK’ye yazmaya devam ederek bir dakikalık sessiz duruşla kurbanların anılmaları için çağrı yapmaya devam ettiler. Bu konuyla ilgili bir imza kampanyası başlatan Bob Costas 100.000 den fazla imza topladı ve ABD Başkanı Barack Obama’nın da desteğini aldı. 2012 Olimpiyat oyunlarının açılışı esnasında “Bu gece dünya izlerken İsrailli sporcuların neden ve nasıl öldüğünü hatırlamanın yeri ve zamanıdır” dedikten sonra 5 saniyelik bir sessizlik yaşandı ve NBC kanalı hemen yayını kesti. Amerikan Yahudi kuruluşu Anti-Defamation League (ADL-İftira ve İnkâra Karşı Mücadele Birliği) Başkanı Abraham Foxman da yaptığı açıklamada, “O bir dakikalık saygı duruşu talebimizin gerçekleşmesini beklemiyorduk ama gündeme getiren Kostas’ı takdir ediyorum” dedi.

8. Jose Maria Aznar

Eski İspanya Başbakanı

1953 doğumlu Jose Maria Aznar, 1996-2004 yılları arasında İspanya Devleti’nin başbakanıydı.  Listeye 8 numaradan girmesinin sebebi ise 2010 yılında kurduğu İsrail Dostları Girişimi. (The Friends of Israel Initiative) Bu organizasyonun 13 kurucusundan biri Jose Maria Aznar. Organizasyonun kurulmasındaki amaç İsrail Devleti’nin barış içinde ve daha güvenli topraklarda yaşama hakkına sahip olmasını sağlamak. Kurumun sloganı “İsrail için birlik olmak, Batı için birlik olmaktır.” 2012 yılında Joze Maria Aznar İsrail’in Avrupa’daki sesi oldu. Bu kurum aynı zamanda İran’ın nükleer silahlanma programına karşı eylem yapıyor. Aznar, “İsrail Dostları Girişimi Yahudi bir kurum değildir ve İsrail hükümeti ile hiçbir bağı yoktur. Sadece Yahudi olmayanlar bu kurumun yöneticisi olabilir,” dedi. Aznar’a göre İsrail Devleti ortadan kalkarsa Avrupa, İslam tehdidi karşısında yalnız başına kalır.

7.  Michael Gove

İngiliz Politikacı

İngiliz politikasının yükselen yıldızı, 1967 doğumlu, Michael Gove İngiltere’nin Eğitim Bakanlığı görevini yürütmekte. Michael Gove, kendini gururlu bir Siyonist olarak tanımlıyor. London Times editörlüğü yapmış Gove, kendini İsrail’in ve Yahudi toplumunun büyük dostu olarak görür. Birleşmiş İsrail Yahudi topluluğu destekçilerinin yıllık kutlama yemeğinde yaptığı konuşmada İsrail’in dostu olmaktan gurur duyduğunu söylemişti. Ayrıca bir Siyonist olarak doğduğunu, bir Siyonist gibi yaşayıp öleceğini belirtti. Orta Doğu’da artan antisemitizmden endişe duyduğunu belirtti. Michael Gove’a göre, Yahudi aileler çocuklarını güven içinde okutmak için okul güvenliğine ekstra bedel ödememeli.

6. Erich Emerson Schmidt

Google CEO’su

1955 doğumlu Erich Schmidt Google’daki CEO görevinin yanı sıra Apple Yönetim Kurulu üyeliğini de yürütüyor. Eric Shimdt’in listeye altıncı sırada girmesinin sebebi kendisinin dünya teknoloji konferansında yaptığı konuşma. İsrail’e yatırım yapmanın çok büyük avantajları olduğunu belirten Erich, konuşmasında ayrıca İsrail’in teknolojinin merkezi olduğunu ve ileri düzeyde teknoloji kullanımında ABD’den sonra gelen ülke olduğunu vurguladı. Schmidt’in bu konuşması sayesinde yabancı yatırımcılar için İsrail, ekonomik açıdan gelecek vaat eden bir ülke oldu.

5. Ayoob Kara

İsrail Bakan Yardımcısı ve Knesset üyesi

1955 doğumlu Ayoob Kara 1999 yılından beri Likud Partisi’nin bir üyesi. İsrailli bir Arap olan Ayoob Kara, İsrail’de yaşayan vatansever İsrailli Araplar için örnek teşkil ediyor.  Kara, Negev ve Galile şehirlerinin yanısıra, Yahudi yerleşimlerinin de gelişmesine katkıda bulundu. İran’ın tehditlerine karşı sağlam bir duruş sergiledi. Ayoob Kara, üç devletli çözümü destekliyor.

4. Dr. Manmohan Singh Kohli

Hindistan Başbakanı

1932 doğumlu Manmohan Singh, Hindistan’ın 17. başbakanıdır. Listeye dördüncü sırada girmesinin sebebi Hindistan Hükümeti’nin İsrail ile ilişkileri geliştirmek için harcadığı çabadır. 2003 yılından beri İsrail ile Hindistan iyi ilişkiler içinde. Hindistan hükümeti savaş gemilerinin teknolojik bakımını ve silahlanmasını İsrail’de gerçekleştiriyor. Singh’e göre İsrail, dünyanın büyüyen gücü. Singh, İsrail’i ana müttefiki olarak görüyor.

3. Stephen Joseph Harper

Kanada Başbakanı

1959 doğumlu Stephen Harper, Kanada’nın 22. başbakanı ve Kanada Muhafazakâr Partisi’nin başkanı. Harper’in listeye 3.sırada girmesinin en büyük sebebi İsrail’i desteklemesi ve Kanada Yahudi Cemaati ile olan iyi ilişkileri. Harper, 2011 yılında Ortadoğu ziyaretinde “İsrail’e yapılan bir tehdit Kanada’ya yapılmış bir tehdittir,” demişti.

Harper, ABD Başkanı Obama’nın 2011 yılında G8 zirvesinde yaptığı konuşmayı protesto etmişti. Özellikle 1967 sınırlarına çekilmiş bir Filistin Devleti’ne karşı olduğunu belirtti. İsrail’i destekleyen Harper, İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu savundu. Harper, Hizbullah terör örgütünün kaçırılan İsrailli askerleri serbest bırakması için uzlaşmada kilit rol oynadı. Hizbullah ve Hamas’ın İsrail Devleti’nin varlığını kabul etmesi gerektiğini dile getiren Harper, ayrıca Hizbullah’ın amacının İsrail’i terörist eylemlerle yok etmek olduğunu söyledi.

2. Keith Rupert Murdoch

News Corporation medya şirketinin kurucusu ve başkanı

Avustralyalı, 82 yaşındaki Rupert Murdoch 2007’de dünyanın en zengin 73. kişisi seçildi. Murdoch  News Corporations’ın yanı sıra Fox News’un da sahibi olan  Rupert Murdoch ve sağ kolu Fox News CEO’su Roger Ailes, 2012 yılında Manhattan Yahudi Mirası Derneği’nden ödül aldı. Ödül töreninde yaptığı konuşmada; Siyonizm’e göre, Yahudilerin varlıklarını sürdürmeleri için İsrail Devleti’nin var olması şarttır. Kendisine göre sadece İsrail’in varlığı değil ABD’nin varlığı da tehlikededir. İsrail’in tam bir destekçisi olan Murdoch aynı zamanda bir Ariel Sharon hayranı.

1.Mitt Romney

2012 ABD Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti adayı

1947 doğumlu Mitt Romney, 2012 yılında ABD Başkanlık seçimlerinde Barack Obama karşısında yenilgiye uğradı. Romney’nin en büyük çabası ve seçim propagandası Amerikalıların Yahudi Devleti ile aralarındaki özel bağı yeniden keşfetmelerini sağlamaktı.

İran’a karşı olan sert tutumu Ayettullah’ın dikkatini çekti. Kudüs’e yaptığı son ziyarette “Bu kutsal topraklar Yahudilerin başkentidir,” demiş, Yahudilerin bu topraklardaki varlığının geçmişe dayandığını belirtmişti. Bu sözleri sayesinde kendisi listenin birinci sırasına yerleşti. Her ne kadar seçim yenilgisinden sonra politikayı bıraksa da Mitt Romney’nin 2012’de İsrail için etkisi yadsınamaz.