Marilyn Monroe komünist miydi?

Dünya
3 Ocak 2013 Perşembe

Yeni çıkan FBI raporuna göre, 1956’da isimsiz bir kaynak Marilyn Monroe’nun, yazar Arthur Miller ile olan Yahudi dinine özgü düğün töreninin bir ‘örtbas’ olduğunu açıkladı.  Kaynağa göre Monroe dini töreni, komünist bağları konusunda halkı yanlış yönlendirmek amacıyla kurguladı.

FBI dosyasına göre 11 Temmuz 1956’da kimliği bilinmeyen biri, Daily News’i arayıp aktrisin şirketi ‘Marilyn Monroe Productions’un ‘komünistlerle dolu’ olduğunu ve şirketten gelen paraların komünist aktiviteleri finanse etmek için kullanıldığını rapor etti. Arayan kişiye göre Miller hâlâ Komünist Parti’nin bir üyesiydi, daha da ötesi kültürel lideriydi. FBI bu konuşmanın olacağını bir ihbar sayesinde biliyordu.

Uzun zaman FBI’da görev almış yönetici J. Edgar Hoover, Monroe’nun şöhretinin gücü ve Komünist Parti tarafından üyeliğe alınmış olabileceği endişesi yüzünden aktrisin aktiviteleri ve ilişkileri hakkında detaylı rapor hazırlattı.

Monroe’nun dosyası 1955’te başlıyor; solcu görüşlerini ve olası komünist bağlarını tespit etmek için Monroe’nin seyahatlerine ve bağlantılarına odaklanıyor.  Dosya, Monroe’nun ölümünden birkaç ay evveline kadar devam ediyor ve Norman Miller’in Marilyn Monroe biyografisindeki bazı haberleri ve aktrisin devlet tarafından öldürülüp öldürülmediği konusundaki referansları da dâhil ediyor.