‘Yabancı Dilde En İyi Film’ Oscar adayı filmlerde hâlâ en gözde konu‘Yahudilik’

Sanat
3 Ocak 2013 Perşembe

‘Yabancı Dilde En İyi Film’ Oscar ödülü için yarışan 71 ülkenin 5’i, Nazi dönemi ve sonrasında Yahudi unsurları içeren filmler; buradan da ortaya çıkıyor ki konusu Yahudilik olan filmler hep öne çıkmaya devam edecek.

Avustralya’nın aday adayı ‘Lore’ dört kardeşini Rusya kontrolündeki Doğu Almanya’dan ABD kontrolündeki Batı Almanya’ya kaçırmak zorunda olan, 14 yaşındaki Lore’in yolda dostluk ve sonrasında duygusal bağ kurduğu gençle ilişkisini anlatıyor. Nazi ideolojisiyle büyümüş Lore’un kâbusu gerçek oluyor ve büyük aşkı hayatı boyunca nefret etmeye programlandığı Yahudilerden biri çıkıyor. Yönetmen Cate Shortland, Yahudi olan kocası ve Almanya’dan mülteci olarak gelen ailesinden etkilenerek bu filmi çektiğini söyledi.

Diğer bir film ise Makedonya’dan Darko Mitrevski’nin yönettiği ‘The Third Half- Üçüncü Yarım’. 1941’de Bulgaristan’da geçen bu filmde düşük sınıftan bir işçi ve yarı zamanlı bir futbol oyuncusu olan karakter, Yahudi aristokrat bir bankacının kızına âşık oluyor. Mitrevski filmiyle ilgili olarak, “Holokost kurtulanlarının bireysel hikâyeleri beni büyülüyor. Bence Yahudi, Çingene, homoseksüel ve siyasetçilerin on bir milyon hikâyesi tek tek film yapılmalı,” dedi.

Sırp filmi ‘When Day Breaks- Gün Ağırınca” kendini hep Hıristiyan olarak bilen, yaşlı bir müzisyenin aslında anne babasının onu bir çiftçiye emanet eden ve Holokost’ta hayatını kaybeden Yahudiler olduğunu öğrenmesini konu ediniyor. Yönetmen Goran Paskaljeviç “Eğer 2. Dünya Savaşında ve sonra Bosna’da işlenen savaş suçlarını unutursak yeni suçlara kapı açarız,”yorumunu yaptı.

Çek Cumhuriyeti’nin katıldığı “In the Shadow- Gölgede” detektiflik hikâyesi gibi başlayan ama sonra gelişerek Prag’da komünist rejim tarafından yürütülen 1950’lerin antisemit göstermelik duruşmalarına ışık tutan bir kara film.

Rusya’nın “White Tiger- Beyaz Kaplan”ı ise 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya ve Sovyetler askeri güçleri arasında tank savaşlarını merkez alan ve başrolünde Rusya tankını yok eden ve birdenbire esrarengiz bir şekilde boşlukta yok olan devasa bir Alman tankının olduğu gizem filmlerinden.  

İsrail’in yarıştığı film ise “Fill the Void- Boşluğu Doldur” Tel Aviv’de yaşayan aşırı sofu Harediler’in inanç meselelerini irdeliyor. NewYork’tan İsrail’e göç ettikten sonra iyice sofulaşan yönetmen Rama Bursthein, filmin konusunu 18 yaşındaki Shira’nın annesinin isteği doğrultusunda, doğum yaparken ölen ablasının kocasıyla evlenip evlenmeme kararının üzerine kuruyor. 

Akademi 71 ülkenin filmlerini önce dokuza daha sonra da 10 Ocak’ta beş finaliste indirerek kesin adayları açıklayacak. Oscar Töreni ise 24 Şubat’ta.

Film eleştirmenlerine göre en favoriler Altın Küre Ödüllerinin de adayı olan, Avusturya’nın “Amour- Aşk”ı ve Fransa’nın “The Intouchables- Can Dostum”u. Yine de İsrail’in “Fill the Void” ve Avustralya’nın ‘Lore’ si de kazananlardan olabilir; zira ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ kategorisi Seçim Komitesi beklenmedik kararlar vermesiyle ünlü.