Tarihte haftanın olayı

Edward Levy-Lawson 28 Aralık 1833 İNGİLİZ BASINININ ÖNCÜLERİNDEN EDWARD LEVY-LAWSON, 28 ARALIK 1833’DE DÜNYAYA GELDİ.

Kavram
27 Aralık 2012 Perşembe

Edward’ın babası Joseph Moses Levy, bütün hayatını matbaacılık ve gazetecilik üzerine kurmuş bir kişiydi. 1955 yılında The Sunday Times’ın en büyük hissedarı olduğunda The Sunday Times 7 pence ile Londra’nın en pahalı fakat 10.000 tirajla en büyük pazar payına sahip gazetesi konumundaydı. Joseph Moses Levy’nin 1855 Haziranı’nda Arthur Sleight için matbaasında bastığı ‘Daily Telegraph and Courier’ daha ilk sayısında başarısız olunca Levy, alacağına karşılık gazeteyi devraldı ve başına da oğlu Edward Levy’yi getirdi.

Edward 17 Eylül 1855’te gazeteyi yani ismi olan ‘The Daily Telegraph’ olarak çıkarmaya başladı ve fiyatını da bir penny olarak belirledi. Bu fiyatın ne kadar radikal olduğu o sıralarda pazar birincisi The Sunday Times’ın yedi pence, rakiplerinin fiyatının ise beş pence olduğu düşünüldüğünde daha iyi anlaşılabilir. Edward Levy’nin bir pennylik gazetesinin tirajının piyasaya çıktıktan sadece dört ay sonra Ocak 1856’da 27.000’e ulaştığı açıklandı ve gazete uzak ara Pazar lideri oldu. Böylece Levy ailesi her iki koldan Londra basınını etkisi altına aldı.

Levy, 1875 yılında soyadına Lawson adını da ekletti ve adını Edward Levy-Lawson olarak değiştirdi. 1885 yılında babasının ölümünden üç yıl önce Daily Telegraph’ın bütün hisselerini üstüne alarak gazetenin tek sahibi oldu. İngiliz basın dünyasındaki başarıları babasını bile geride bıraktı. 1903 yılında Baron unvanını alan Edward Levy-Lawson, bundan sonra 1. Baron Burnham olarak anılmaya başlandı.

Baron Burnham, Ocak 1916’da, 82 yaşında öldüğünde unvanını ve gazetesini en büyük oğlu Harry’ye devretti. The Daily Telegraph gazetesi ise bir süre daha Levy-Lawson ailesinde kaldıktan sonra Harry Levy-Lawson tarafından 1928 yılında Lord Camrose’a satıldı.