ABD’nin yeni olası Savunma Bakanı İsrail yanlısı grupları karıştırdı

Geçtiğimiz hafta ABD’deki politik çevrelerde, ABD Başkanı Obama’nın skandala karışan Panetta yerine eski Cumhuriyeçi parti senatörü Chuck Hagel’i savunma bakanı olarak atayabileceği ileri sürüldü

Dünya
26 Aralık 2012 Çarşamba

ABD’deki bazı Yahudi kuruluşlar ve İsrail’i destekleyen gruplar ise Chuck Hagel’in Savunma Bakanı olarak atanma ihtimaline karşı tepkili.  İsmini vermek istemeyen bir Cumhuriyetçi parti üyesi Hagel’in, ABD’nin sinsi bir Yahudi Lobisi tarafından yönetildiğine inanan bir kişi olduğunu ve bu tür görüşlerin antisemitizmin en uç noktası olduğunu belirtti. Amerika Siyonist Organizasyonu başkanı Morton Klein da Algemeiner gazetesine verdiği demeçte Hagel’in senatodaki görevi boyunca İsrail’e karşı en düşmanca ve  ağır eleştirilerde bulunanlar arasında olduğunu söyledi. 

Israel Matzav blogunda ise konu “İsrail için kötü haber, Obama Hagel’i savunma bakanı yapmak istiyor” başlığı ile yer aldı. Yazıda ABD’nin Avrupa Birliğinden Hizbulah’ı terorist grup olarak ilanını resmi bir yazıyla talep ettiği 2000 yılında Hagel’in bu yazıya itiraz eden dört senatör arasında olduğu hatırlatıldı. 2005 yılında da ABD eski Başkanı George W.Bush’un Filistin Özerk Yönetimine yazdığı, terörist grupların Filistin’in meclisine alınmaması yönündeki mektubunu da Hagel imzalamayı reddetmişti.

Öte yandan İsrail kökenli, şu anda Omaha’da yaşayan Haham Azriel ise Hagel’a gelen tepkileri eleştirdi. Hagel’ı yıllardır tanıdığını belirten Azriel, Hagel’a, karakterine ve becerilerine yöneltilen şiddetli eleştirileri hayretle karşıladığını söyledi. Haham Azriel İsrail’i her eleştirenin antisemit olarak adlandırmasının aşılması gerektiğini belirtti.