İsrail, Suriye’de Esad sonrasına hazırlanıyor

Netanyahu, İsrail’in Suriye’deki dramatik gelişmeleri yakından takip ettiğini ve uluslararası toplumun Suriye’ye olası bir müdahalesi için hazırlık yaptığını söyledi

Dünya
26 Aralık 2012 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ve diğer uluslararası toplumlar ile işbirliği içinde çalışan İsrail’in, Suriye’de gerçekleşebilecek rejim değişikliği sonrası senaryolar üzerinde hazırlık yaptığını açıkladı. Haftalık kabine toplantısında konuşan Netanyahu, hazırlıkların Suriye’de bulunan ‘hassas silah sistemleri’ ile ilgili olduğunu söyledi.

Şam’da bulunan kimyasal silahların, Suriye’deki krizin bir parçası haline gelebileceği konusunda ciddi endişelerinin olduğunu daha önce de dile getiren İsrail, Suriye’nin anarşi ve kaos ortamı içine daha fazla sürüklenmesi halinde, bu silahların Hizbullah veya diğer terör örgütlerinin eline geçmesinden endişe ediyor.

İsrail Savunma Bakanlığı’nın üst düzey yöneticisi Amos Gilad, Beşar Esad’ın kontrolü her geçen gün daha fazla kaybetmesine rağmen, kimyasal silahların henüz güvende olduğuna inandığını belirtti.

“Suriye hükümeti kimyasal silah stoğunu güvende tutmak için elinden geleni yapıyor.” diyerek gerilimi azaltmaya çalışan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,  Rusya’nın kimyasal silahlar ile ilgili tüm gelişmeleri takip ettiğini ve en son Suriye’nin kimyasal silahları iki noktada toplamayı başardığını vurguladı.

Ancak son gelişmeler, Esad güçlerinin yavaş yavaş toprak kaybederken, muhaliflerin her gün yeni topraklar kazandığını gösteriyor. İranlı bir internet haber sitesi, isyancıların ordu güçlerine karşı kimyasal silah kullandığını ve yedi Suriye askerinin gazla öldüğü iddia etti. Ancak Muhalif aktvistler de Esad rejiminin isyancılara kimyasal silahla saldırdığını iddia etti. El Cezire’nin raporuna göre isyancıların kontrolü altında olan Humus kentinde, hükümet güçleri jetlerle zehirli gaz içeren bombalar bıraktı.