29 Kasım BM Kararının ardından

Dünya
26 Aralık 2012 Çarşamba

Temsilciler Meclisi’nden Obama’ya,  ‘FÖY’ün Washington ofisini kapat’ çağrısı

Filistin’in BM statüsünün yükselmesinden ötürü ABD Temsilciler Meclisi’nin yarıdan fazla üyesi FÖY’nün Washington ofisinin kapanması için çağrıda bulundu

21 Aralık’ta ABD Temsilciler Meclisi’nin 239  üyesi tarafından imzalanan mektupta, bu şekildeki tek taraflı bir hareketin karşılıksız kalmayacağı ve en azından ABD ile Filistin arasındaki diplomatik ilişkilerin azaltılması gerektiği söylendi.

Geçen ay FÖY’ün BM tarafından üye olmayan gözlemci devlet statüsüne yükseltimesi Filistin’in İsrail’i savaş suçu iddiasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne vermesinin yolunu açıyor.

Mektupta ayrıca, Filistin’in üyeliğini kabul edecek BM’ye bağlı uluslararası kuruluşların ABD tarafından finansmanının kesilmesi yönünde çağrıda bulunuluyor. ABD yasasına göre Filistin’e üyelik veren uluslararası kuruluşlara ABD’nin finansman sağlaması yasak. Örneğin ABD, geçen yıl FÖY’ün üye olduğu UNESCO’ya mali yardımı kesmişti.

Abbas Filistin Yönetimi’ni tasfiye etmekle tehdit etti

29 Kasım’da BM’den devlet statüsü kazanan Filistin’in lideri Mahmud Abbas, Ramallah ofisinden şöyle konuştu: ‘ İsrail, E1 bölgesinde yapacağı yeni inşaatlarla ilgili yaptığı son duyuru ile kırmızı çizgiyi aşmaktadır. Filistin, ‘barış sürecine zarar verecek ‘ olan bu planın durdurulması için bazı kanallardan destek alarak İsrail’i durdurmaya çalışıyor.”  Ayrıca, Filistinli bir kaynaktan alınan habere göre, İsrail’in yaptığı hareketi protesto etmek için Abbas üstü kapalı olarak Filistin Yönetimini tasfiye edebileceğini söyledi.  Aynı kaynak Abbas’ın şu şekilde konuştuğunu söyledi: “Filistin Yönetiminin anahtarlarını İsrail Başbakanı’na teslim edebiliriz. İsrail’in bekçileri olmayı reddediyoruz ve Filistin bölgesindeki planlarını hayata geçirmek için bizi kullanmalarına izin vermeyeceğiz.”