YÖK kararına tepki

YÖK’ün, üniversiteye giriş sınavları YGS ve LYS-4’de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden soru sorulacağı kararına bazı azınlık okulları ile eğitimciler tepki gösterdi

Toplum
19 Aralık 2012 Çarşamba

2013’ten itibaren YGS’de Din kültürü ve Ahlak bilgisi dersinden çıkacak soruların cevaplanması gerektiğini belirten ÖSYM Başkanı Ali Demir, YÖK’ün kararını uygularız dedi. Müşterek din kültürünü temsil edecek sorulara ağırlık verileceğini ifade eden Demir, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin ilkokul 4. Sınıftan lise son sınıfa kadar zorunlu olduğunun Anayasa’da belirtildiğini ifade etti.

UÖML Müdürü Funda Kara : “GAYRİMÜSLİMLERİN DURUMU BELİRSİZ”

 UÖML Müdürü Funda Kara konuyla ilgili şunları söyledi: “2013 ÖSYS kılavuzunun 28. sayfasında bulunan Tablo 1A, YGS’deki testleri ve soru sayılarını göstermektedir. Bu tabloya göre 2013 YGS’de Sosyal Bilimler testinin içinde beş adet Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu sorulacaktır. Kılavuzun 29. sayfasındaki Tablo 1C ise LYS’deki testleri ve soru sayılarını göstermektedir. Bu tabloya göre 2013 LYS-4’te, yani LYS Sosyal Bilimler sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sekiz soru sorulacaktır. Kılavuzda konuyla ilgili başka bir açıklama bulunmuyor. Gayrimüslim öğrencilerin bu sorulardan muaf mı olacağı yoksa bu sorulara karşılık alternatif sosyal bilimler soruları mı çözeceği bilinmemektedir. Konuyla ilgili ÖSYM’nin çok kısa sürede açıklama yapması beklenmektedir.

Bilindiği üzere 8. sınıfların girdiği SBS sınavında da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden yıllardır soru sorulmaktadır. Bu sınavda din dersi sorularına karşılık öğrencilerin çözeceği Sosyal Bilgiler soruları da vardır ve bu soruların doğru cevap şıkları Din Bilgisi sorularının cevap şıklarıyla aynıdır. Aynı durum YGS ve LYS sınavlarına da uygulanabilir. Ancak konunun netleşmesi için ÖSYM’nin açıklaması beklenmektedir.”

ERMENİ LİSESİ KARARA TEPKİLİ

Özel Pangaltı Ermeni Lisesi Müdürü Eva Orakyan da, kararın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu, Ermeni öğrencilerin bu sorulardan muaf tutulması gerektiği ileri sürerek karara itiraz edeceklerini belirtti.