Google Maps yeniden iPhone’da

Teknoloji
19 Aralık 2012 Çarşamba

Eylül ayında çıkan iOS6 güncellemesi ile Apple, Google ile 2007’den beri süregelen ortak çalışmasında yeni bir döneme girdi. Buna göre, birinci nesil iPhone’dan beri standart olarak sunulan Youtube ve Haritalar uygulamaları artık sunulmuyor.

Youtube uygulaması AppStore üzerinden indirilmeye hazır hale iOS6’nın duyurulmasından önce yerini almıştı. Ancak esas ilginç tartışma Haritalar tarafında yaşandı. Apple’ın 2-3 sene evvel satın aldığı bir harita firmasının ürünü üzerinde geliştirilen ve sesli navigasyon gibi bir takım ilave özellikleri de içerisinde barındıran yeni yazılımının aslında hazır olmadan, neredeyse yarım sayılacak bir şekilde iOS’in içerisinde yer alması Apple’ın çok sert eleştiriler almasına sebep oldu.

Birisi kıdemli başkan yardımcısı, diğeri de ürün müdürü iki kişinin işini kaybetmesine neden olan bu fiyasko sonrasında Apple’ın aradığı çözüm, yine eski dostu, azılı rakibi Google’dan geldi. Şahsi kanım, Apple’ın çok hızlı bir manevra ile Hollandalı iş ortağı TOMTOM’u satın alarak bu konuyu lehine çevirmesi kendilerine çok daha fazla pozitif puan kazandırabilirdi, ama bunu yapmamayı seçtiler.

Geçtiğimiz hafta itibarı ile Google Haritalar uygulaması AppStore’da yerini aldı. Henüz Türkiye AppStore’dan erişilemeyen uygulama ile iPhone4 dahil neredeyse Apple’ın tüm telefonlarına sesli navigasyon özelliği geldi. Kullanıcıların alışık oldukları, doğru veri içeren bilgilerle uygulama birkaç saat içerisinde ücretsiz uygulamalar kategorisinde en tepeye yerleşti.

Umarım yakın zamanda Türkiye’ye de gelir ve hatta İBB gibi uygulamalarla entegre olarak anlık trafik bilgisini de alabileceğimiz bir formata girer.