Ağlama Duvarı’nda tutuklama

Yahudi kadınların haklarına yapılan kısıtlamaları protesto eden dört kadın Ağlama Duvarı’nda tutuklandı

Dünya 0 yorum
19 Aralık 2012 Çarşamba

Progresif Yahudilik Dünya Birliği (PYDB) yaptığı açıklamada geçen cuma günü uygulamaya alınan kararla, kadınların Yahudi kutsal emanetleri olan tallet ve ‘tefilin’ ile Batı Duvarı’na girişinin yasaklandığını belirtti.

Progresif Yahudilik Dünya Birliği – Reformist, Liberal, Progresif ve Rekonstrüktif Yahudilik hareketleri için bir şemsiye organizasyon konumunda. Dört kadının  İsrail polisi tarafından dua şalları ile Ağlama Duvarı’nda gözaltına altına alınmasına tepki gösteren birlik, otoritelerden Ağlama Duvarı’nda erkek ve kadınların beraber dua edebileceği üçüncü bir bölme açmasını talep etti. ‘Duvarın Kadınları’ denilen aktivist bir grup, Ağlama Duvarı’nda kadınlar tallet atma ve Tora’yı sesli okuyarak dua etme haklarının verilmesi için mücadele ediyor.

Hanuka Bayramına denk gelen bu olayla ilgili organizasyon yaptığı açıklamada, Yahudilik ruhunun tüm dünyada asimilasyona karşı zaferi kutlanırken, dua etmek isteyen Yahudilerin katı-Ortodoks hegemonyası yüzünden haklarının elinden alınmasını bir ironi olarak nitelendirdi.

Organizasyon sözcüleri yaptıkları açıklamada “Yüksek Mahkemeyi konu hakkında çözüm bulması için göreve çağırıyoruz. Bu olana kadar İsrail tüm dünya Yahudileri için bir barınak olma idealini yerine getiremeyecektir,” dedi.

İlk tutuklanan kadın olan ‘Duvarın Kadınları’ aktivistlerinden Rahel Kohen Yeşurun, Ağlama Duvarı avlusunda talletini çıkarmayı reddettiği için alıkonuldu. Diğer üyelerin ifadesine göre alıkonulan Kohen daha kutsal mekâna giriş yapmadan sorguya çekilirken, kamu barışını ve düzeni bozmak ile suçlandı. Diğer sorguya alınan üç kadın New Jersey’deki Barnert Sinagogunun hahamı Elise Frishman, ve İngiltere’den 18 yaşında iki genç kadın.

Dört kadın da kamu düzenini bozmaya yönelik suçlama evraklarını imzalamayı reddetti ve üç saat sonra salıverildi. Kendilerine polis tarafından yapılan açıklamada yeni bir kararın uygulamaya geçtiğinin iletildiğini belirttiler. Bu karara göre cuma sabahları kadınlar tallet veya tefilin ile beraber avluya giremeyecekler. Sesli bir şekilde dua edemeyecekler.  Organizasyon bu kararın yasal bir dayanağı olmadığını ve sadece kadınların haklarını kısıtlamaya yönelik olduğunu ifade etti.

 

1 Yorum