İsrail’de güvenlik farelere teslim

İsrailli şirket özel eğitimli farelerin yardımıyla havaalanları, limanlar, sınır kapılarında para ve narkotik kaçakçılığı ile patlayıcıları tespit etmeyi hedefliyor

Dünya
19 Aralık 2012 Çarşamba

Herzeliya’da bulunan BioExplorers isimli şirket tarafından geliştirilen sistemin çok basit olduğu belirtiliyor. Ufak bir kulübeye giren yolcu burada hafif bir hava akımından geçiriliyor. Takiben bu hava sekiz özel eğitimli farenin görev yaptığı ufak opak bir odada hapsediliyor.  Sekiz saniye sonra yolcunun temiz olduğunu gösteren yeşil bir ışık yanıyor ve yolcu kulübenin öbür kapısından çıkış yapıyor. Havada şüpheli bir koku alınırsa, fareler özel durum bölmesine geçiyor ve alarm çalışıyor. BioExplorers’ın kurucusu ve Genel Teknoloji Yöneticisi Eran Lumbroso “Fareler boyları ve keskin burunları sebebiyle özellikle seçildi. Uyuşturucu, para herhangi bir tarım ürünündeki tarımsal ilacı algılayabilecek şekilde eğitildiler”

BioExplorers yetkilileri farelerin durumlarından hoşnut olduğunu ifade ediyor. Standart laboratuvar farelerine kıyasla daha iyi şartlara sahip olan narkotik fareler 2 aylık eğitim sürecini takiben 18 ay hizmet verebiliyorlar.

Aralık 2010’da  BioExplorers firamsı Tel Aviv’de bir alışveriş merkezine yerleştirdikleri giriş kulübesi ile ilk ciddi denemelerini yaptılar. 1.200’den fazla ziyaretçinin yanında ayrıca deneme amaçlı tehlikeli malzemeler taşıyan 20 kişi geçti. Sadece bir yanlış alarm verilirken 20 denek de fareler tarafından tespit edildi.

Fareler metalleri teşhis etmekte etkili olamasalar da – metalin güçlü bir kokusu bulunmamakta – çeşitli türlerde narkotik ürünler, düzinelerce türde patlayıcı ve para kokusu konusunda eğitilebiliyorlar.

Lumbroso  Tüm vücut tarayıcılarının birçok hava alanında kullanılmakta olduğunu ve alarmın sadece şüpheli şekil tespitinde çalıştığını buna rağmen farelerin etkin bir şekilde koku ile tespit yapabildiği belirtiyor.

Ayrıca seneye deneme amaçlı bir örnek sistemin devreye girebileceğini belirtiyor. Lumbroso ayrıca farelerin bu özellikleri yanı sıra medikal alanda, kanserin erken teşhisi dahil kullanılabileceğini belirtiyor.“Erken aşama göğüs ve akciğer kanserine sahip kişiler farklı partiküller içeren bir nefes veriyor. Fareler bu partiküllerin kokusunu tanıyacak .şekilde de eğitilebilir” diyor.