Toplu katliam ABD’yi sarstı

Conneciıcut’ta bir ilkokulda 20’si çocuk 26 kişinin öldürüldüğü toplu katliamda abd ile birlikte tüm dünya şoka girdi. Silah yasası tartışmaları abd’nin gündemine oturdu

Dünya
19 Aralık 2012 Çarşamba

Connecticut’taki sakin Newtown kasabası ve tüm ABD, 20 yaşındaki Adam Lanza’nın Sandy Hook İlkokulu’na saldırısı ile sarsıldı. Çok sayıda yarıotomatik tüfek ve tabanca ile okula saldıran Lanza 20 çocuk ve 6 öğretmeni öldürdü. Olay yerinde kendi hayatına da son veren Lanza’nın neden böyle bir eylem gerçekleştirdiği bilinmiyor. Lanza’nın olaydan önce kendi annesini de başından vurarak öldürdüğü belirlendi.

ABD’de daha önce de  silahlı toplu katliamlar yaşanırken ilk defa kurbanların çoğunun küçük çocuklar olması büyük şok yarattı. Olayın ardından televizyonda konuşma yapan ABD Başkanı Barak Obama da trajediden bahsederken gözyaşlarını tutamadı ve bu tür olayları engellemek üzere eylemde bulunmak için çağrı yaptı. Fakat Obama, yine de silah sahibi olmak ile ilgili yasaları daha sıkılaştırmak konusunda belirli bir şey söylemedi. Obama’nın bu ‘temkinli’ yaklaşımı, başkanın dört yıllık iktidarı boyunca silah satışlarının kontrolü konusunda herhangi bir adım atmamasından hayalkırıklığı duyan kesimin temsilcisi olarak görülen New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in tepkisini çekti. “Tüm bu laf salatasını daha önce de duyduk” ifadesini kullanan Bloomberg, şimdiye kadar hala Beyaz Saray ya da Kongre’den bu konuda liderlik belirtisi görmediklerini bildirdi ve “Bu durum bugün sona ermeli” şeklinde konuştu. Bu arada iki demokrat senatör bireysel silahlanma yasasında değişikliğe gidilmesi için çağrıda bulundu.

Cuma günü gerçekleşen olayda ölenler arasında bir Yahudi çocuk olduğu da belirlendi. Olayda hayatını kaybeden en genç kurban olan Noah Pozner, henüz 20 Kasım’da 6 yaşına basmıştı. Saldırı sırasında aynı okulda bulunan ikiz kız kardeşi ise olaydan yara almadan kurtuldu. Pazartesi itibarı ile kurbanların cenazeleri yapılırken Noah Pozner ve okul arkadaşı 6 yaşındaki Jack Pinto ilk toprağa verilenler arasında yer aldı.

Pozner’in ailesinin üyesi olduğu Adath İsrael Sinagogu’nun hahamı Shaul Praver konuyla ilgili NPR kanalında yaptığı görüşmede o günü “cehennemden bir gün “ olarak anlatırken, Pozner’in ailesini teselli etmeye çalıştığını söyledi. Neden böyle trajedilerin yaşandığı sorusuna karşı ise Praver: “Bu sorunun cevabını bilmiyorum. Böyle bir soruya karşı teolojik bir cevap vermeye asla kalkışmam. Burada önemli olanın insanlık, merhamet ve olayı yaşanların elini tutmak, onlara sarılmak ve onlarla birlikte ağlamak olduğunu düşünüyorum” diye cevap verdi.

Noah Ponzer’in cenazesiyle aynı zamanda Jack Pinto’nun da yastaki ailesi 6 yaşındaki oğullarına ‘elveda’ dedi. Jack Pinto New York Giants’ın yıldız oyuncusu Victor Cruz’a hayrandı ve onun 80 numaralı formasıyla gömüldü. Jack Pinto için, 26 yaşındaki Cruz, pazar günkü maçında eldivenlerine ve ayakkabısına “Jack Pinto, kahramanım, rahat uyu. Bu senin için,” yazdırmıştı.